Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Внимание! Кайма менте ни трови в жегите

Камата е единствено добра, ако си я смелете сами от месо вкъщи
Ключови думи:


Десетки случаи на натровени с некачествена или не добре съхранявана кайма има в последната седмица в цялата страна, алармират лекари. Все по-често при джипитата се преглеждат пациенти с тежки стомашни проблеми, хапнали различни ястия с кайма. Не малко от тях постъпват и в болница, за да лекуват сериозна инфекция. Според специалисти зачестилите случаи на натровени с кайма са знак, че се допускат сериозни нарушения при производството на месното изделие, както и при неговото съхранение.

Експертите от Агенцията по храните от своя страна заявяват, че не веднъж са се натъквали на кайма с изминал срок на годност, която обаче продължава да се предлага в магазините или се пробутва на щандовете за готова храна, вече сготвена.

Десетки глоби са поставени и на фирми производители. Повечето от тях са за използване на продукти с изтекъл срок на годност, които се влагат в каймата. Така в тарелките попадат стафилококови бактерии, които водят до натравяния.

Освен това специалистите алармират, че през лятото каймата се разваля бързо и е добре като цяло да се избягва нейната консумация. Мляното месо осигурява „апетитна” хранителна среда за микробите. Температурата и влагата са двата допълнителни фактора, които стимулират размножаването им. Тези фактори заедно с лошата хигиена допринасят за развитието на куп микроби. Най-често това са дизентерийни, салмонелозни и други, които обичайно не са болестотворни. Когато температурата се вдигне над 20-25 градуса, а влагата се повиши, бактериите тръгват да се множат в свръхгеометрична прогресия. Затова и отравянията с недопечени кюфтета и „полуживи” кебапчета са толкова чести. /pik.bg
1
Коментара по темата
1.
Георги
02.08.2014 19:27:57
За 5-6 лв кило кайма или за 30 ст кебапче какво очаквате качество ли месо ли да има вътре .....
  Добави Коментар
Близо 15 тротинетки бяха извадени от водата на Морската гара във Варна Находката е открита при почистване на дъното Шеф Манчев се завръща с ново кулинарно шоу Забавното предаване „Муха в супата“ стартира на 26 май по Нова
Почина художникът Георги Лечев Има и изключителни постижения в областта на живописта, особено от неговия син период Масови проверки в Гърция По бензиностанциите
Катастрофа между Габрово и Велико Търново Движението е затруднено Голяма трагедия в Турция 6 души са загинали при верижна катастрофа
Направи гръмко твърдение Песков: Европейците са раздразнени от консолидацията около честванията на 9 май в Москва Пилот на самолет с неочаквана грешка За щастие, тя не е фатална
98-годишен дядо прегази кола с танк, причината е... Ветеранът счита Мъск за фашист Радан Кънев: Президентът саботира България Евродепутатът с остро мнение
Огромна тапа на "Тракия" Колите почти спряха Плащат милиони за него Реал иска Алонсо