Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Утре боядисваме яйцата, вижте няколко свежи идеи как

А ако ви мързи, просто сложете яйцата в боя, те все ще добият някакъв цвят
Ключови думи: великден, яйца, боядисване, свежи идеи


В четвъртък по традиция се боядисват яйцата за Великден. За да не се пукат яйцата при варенето, трябва да не са студени и да са предварително темперирани, т.е. затоплени на стайна температура, да не се варят по много бройки наведнъж, във водата да се сложи сол и да се загрява малко по-бавно от обикновено. Варим ги повечко, за да бъдат по-твърди и защото тези яйца престояват сварени поне няколко дни до консумацията им. На дъното на съда поставяме някаква кърпа или парче плат. Предварително ги измиваме ги добре.
След изсъхването на боята, „лъскаме“ яйцата с олио- стават по-красиви и трайни (в черупките има микроскопични дупчици, през които яйцето „диша“, а олиото ги запушва и няма достъп на въздух, който ги разваля по-бързо)

Не забравяйте, че първото яйце винаги е червено!

Техники на боядисване:

1. С люспи от лук.
Много стара и лесна техника, е боядисването с лучени люспи. Яйцата стават много красиви, мраморирани. Преди варенето, обвиваме плътно всяко яйце с лучени люспи (накиснати в топла вода, зада омекнат) и го пъхваме в парче марля или фин дамски чорап, завързваме стегнато и така варим яйцето. След сваряването махаме люспите и яйцето вече е боядисано. Излъскваме яйцето с олио.

Тази техника ми е любима поради лесната направа, безопасността на оцветителя (лук) и изключително ефектния вид на яйцата.



2. Олио в боята.
В съдовете с боя слагаме малко олио да стои на капки по повърхността. Когато потопим яйцето, там, където са полепнали капчици олио, боята не хваща. Интересни стават както едноцветните, така и многоцветните бои – за тях потапяме яйцето последователно в различни цветове и се получават различни на цвят „капки“. Разбира се, започваме от светъл към тъмен цвят и внимаваме цветовете да пасват.




3. В оцветен памук.
Вземаме парче памук, достатъчно голямо, за да обвие цялото яйце. Поставяме го в ъгълчето на найлонов плик, за да не се цапаме и за да е по-лесно. Напояваме памука на петна с различни цветове, поставяме яйцето в него и го огъваме отвсякъде. Завъртаме найлоновия плик така, че да стегне и държим известно време докато боите „хванат“. После ползваме същия памук за следващото яйце и т.н. Стават красиви и интересни шарени яйца. Вариант на тази техника е да покрием яйцето с парченца памук, напоени в различни цветове, вместо в едно по-голямо парче памук.



4. „Писани“ с восък.
Предварително рисуваме със специална „игла“ (продават се) с восък по горещо яйце. След боядисването, махаме восъка. Тази техника е трудна за начинаещи, отнема много време, но пък стават наистина много красиви яйца. После ви е жал да ги ядете, като знаете колко време ви е отнела направата на всяко едно яйце . С восък се пишат и църковни надписи.


5. С цветчета и листенца.

Слагаме върху мокро яйце разцъфнало малко цветче и/или дребни листенца и стягаме здраво в парче марля, фин дамски чорап или мрежест плат и така потапяме в боята. По-сложен, но пък много красив вариант на тази техника е, боядисването в няколко цвята с постепенно добавяне на нови листенца. Обикновено крайният цвят е кафяв, но цветето е в различни цветове. Аз съм правила така: първо топя в жълто, после слагам цвят от ябълка и топя в зелено, след това добавям към цветчето (без да го махам) клонка – от някакви листенца (може по дребна клонка магданоз, или тревички – целта е да изглежда като клонче към цветчето. Потапям в червена боя. Яйцето става кафяво с цвете – там, където е бил ябълковият цвят остава жълто, с червени петънца от лекото разместване, а клонката е зелена. Стават наистина много красиви яйца, но бавно се правят, трябва да се внимава да не се размества цветчето при добавяне на „стебълце“ и да стягаме добре яйцето.
Лесен вариант е обвиване в мрежички с различни шарки и последователно топене на яйцето в различни цветове.

6. „Ледени кристалчета“
За да се получат, при варенето на яйцата се добавя винена киселина. Аз лично не съм успявала да направя много красиви яйца с тази техника. Освен това киселината леко разяжда черупката и яйцата не са „боряци“.

7. „Кухи яйца“
Ако имаме време да се занимаваме, можем да си направим кухи яйца, които да си запазим. Суровото яйце се продухва, като на върха с дебела игла се пробива малка дупчица, а на дъното – малко по-голяма. През малката дупчица се духа здраво докато цялото съдържание на яйцето излезе през по-голямата. Изплаква се добре отвътре ( през голямата) и след това се боядисва пожелание. Може на отделни места да се сложи и бронз, брокат, като се намазва преди това леко с някакво лепило и се поръсва прахообразния бронз (брокат). После фиксираме с лак за коса. При тези яйца можем да ползваме всякакви бои, не само безвредни, защото не ги ядем. Накрая прокарваме примка за закачане, която да излиза през малката дупчица.

8. Други техники:

Пробвала съм и други техники – увиваме няколко пъти дебел конец около яйцето и тогава го топим в боя или топим предварително дебели памучни конци в различни бои и увиваме около яйцето, докато се боядиса.

Може да опитате с размесен с боята пясък, ориз, Намазване със стара четка за зъби (потапя се само връхчето и се докосва до яйцето – в различни цветове).

Накапване с различни цветове, които се стичат по яйцето.
Това са само част от техникитете и дано да сме ви били полезни.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове
Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие
Тръпката е в Шампионска Лига: 4 отбора, 3 двубоя до края и 1 голям фаворит Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота
Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта
АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната
Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни