Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Преяждаме заради опасна добавка

У нас обаче най-голямото приложение на Е621 е в производството на колбаси, с него се третират дори охладените пържоли защото така се удължава срокът им на годност
Ключови думи: натриев глутамат, пържоли, салам, лютеница, храна, добавка,

Мононатриевият глутамат, известен като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане, когато се използва прекомерно, алармират експерти по хранитe, цитирани от "Монитор". Тази добавка е разрешена у нас, но въпреки това отдавна се водят спорове за ползата от нея. За първи път мононатриевият глутамат привлича вниманието на западното общество през 70-те години, когато се появява и т.нар. синдром на китайския ресторант. В азиатската кухня това вещество се счита за толкова необходимо, както солта и пиперът в европейската. Макар без вкус и мирис, то прави храните по-привлекателни и се определя като вкус, който допълнително стимулира апетита. Няма човек, посетил китайски ресторант, който да не е изпитал влечение да се върне отново и отново. Според някои учени от него се получава главоболие, ускорено сърцебиене, повреждат се клетките на мозъка и способстват за развитието на болестта на Алцхаймер.

У нас обаче най-голямото приложение на Е621 е в производството на колбаси, с него се третират дори охладените пържоли защото така се удължава срокът им на годност.

Специалистите добре знаят, че натриевият глутамат придава малко по-солен вкус на готовите продукти, освен това се запазва цветът им и се удължава срокът на годност за консумация.

„На нашия пазар има опасна ситуация заради трите предимства, които добавката дава на третираната храна”, каза доц. Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. „Производителите на колбаси получават ефект 3 в 1, понеже с една добавка се постигат три ползи, а се спестяват разходи. Това е причината да се използват по-високи количества отколкото са разрешените, а те са вредни и опасни за здравето на консуматора”, категорична е тя.

За малчуганите е недопустимо да се приготвят храни с мононатриев глутамат. В момента български специалисти работят по международен проект, където се оценява като абсолютно наложителна забраната да се влага натриев глутамат в храни за деца и ученици до 14-годишна възраст.

В Европейския съюз този въпрос вече се дискутира, но проблемът е, че заместителите на глутамата не са с по-добри характеристики. За да се запази цветът трябва да се слагат едни вещества, за трайност пък трябват други стабилизатори.

Контролът трябва да бъде върху дозите, които не трябва да се превишават, категорична е доц. Параскова. Опасната добавка е често срещана също така в лютениците и другите консервирани храни, защото с нея се удължава срокът на годност, а цветът става ярък и привлекателен.

Да се запише на етикета допустимата дневна доза от натриев глутамат за консумация, настояват експерти по храните. Макар у нас това да е все още само добра идея, в Унгария надписът вече може да се види по етикетите. Изследвания за безопасността на тази добавка се правят и в момента от експерти на Европейската агенция по безопасност на храните. Крайните резултати обаче ще бъдат огласени през 2016 година.

Въпреки че идва от далечния Китай, доматеното пюре, с което работят българските консервни предприятия, не е третирано с натриев глутамат. Поне засега нито една проба не е дала положителен резултат при изследвания в института.

2
Коментара по темата
2.
късен
23.11.2013 19:22:29
оф, този пък ранобудния. Ами хората са писали откъде са го взели. Чета редовно сайта, както и коментарите, ама ме е яд като гледам как има хора, които само кусури търсят. Ми чети първо, бе човек
1.
Ранобуден
23.11.2013 09:41:16
ИИ Няма да се научите да не крадете новината е от DNES.BG
  Добави Коментар
Рязък обрат с времето до часове, гръмотевични бури удрят тези части на България Най-голяма е вероятността за по-сериозни явления в понеделник, предимно в крайните западни райони Асен Блатечки я остави сама да гледа детето им Блатечки, който и на 54 години продължава да бъде магнетичен за камерата, очевидно не намира толкова време за сина си
Този десерт ухае на лято - и се прави за минути! Ще бъдете готови само с 4 стъпки Мъж почина при присаждане на коса в Турция Клиниката съобщи, че всички необходими медицински изследвания и прегледи преди операцията – включително кръвни тестове, рентгенова снимка на гърдите и ЕКГ
Майка помислила детето си за мъртво, хвърлила го на плажа в Гърция, където то починало Вижте как се е развила драматичната история, разгадана от охранителните камери Медицински хеликоптер транспортира от Видин до София мъж с тежка травма на главата Пострадалият е с височинна травма след падане от стълба
Сложете водка в тази домашна смес и кухнята ще заблести Тази уникална комбинация лесно ще премахне и котлен камък, че и грес Мъж преби майката на двете си деца пред поликлиниката На място веднага пристигнал полицейски екип, който установил, че мъжът е ритал с крак жената и е наранил едната й ръка
От днес влизат в сила по-тежки наказания за пияните и дрогираните зад волана Солени глоби, години затвор и дори доживотна присъда при причиняване на смърт на пътя Ясна е причината за катастрофата с полицейска кола край Плевен Патрулка се блъсна заради шофьор, направил обратен завой 
Затварят кръстовище в ж.к. „Зорница“ заради изграждане на ВиК мрежа От местната администрация призовават гражданите да спазват въведената временна организация и при възможност да избягват участъка Нищо ново - от утре пак почват ремонт на АМ "Тракия" Дейностите ще се изпълняват в аварийната лента, където ще бъде разположена нужната техниката