Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Румънски хляб може да залее пазара ни от септември

При пазарната икономика всеки се интересува от цената, а не от производителя
Ключови думи: румънски хляб, започва внос, България, по-евтин, ниско ДДС, свръхпроизводство на пшеница

 

Напълно възможно е след 1 септември пазарът у нас да се окаже залят от румънски хляб, което ще повлияе изключително негативно на родните производители. Това заяви в интервю за Actualno.com председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Причина за опасeнията на заетите в бранша са свързани с това, че ДДС ставката на хляба в Румъния ще бъде намалена от 24% на 9%, а тази в България засега остава на по-високо ниво от около 20 на сто. В момента пък румънският хляб се произвежда с около 37% по-ниска цена на тока и 28% по-ниска цена на газа, което допълнително сваля стойността му и го превръща в конкурент на българската продукция. В последните дни мнозина хлебопроизводители настояха държавата да смъкне ДДС ставката у нас до 10 на сто, което би било предпоставка цената на хляба да падне. „България като зърнопроизводителна държава попада в Черноморския басейн. Тази година Русия, Казахстан и Украйна се очаква да добият реколта с около 50-55 млн.тона повече от 2012 г. С оглед на това търсенето на пшеница в региона е свито и цените падат. У нас това се отразява на стокооборота. Ако в предишни години той беше около 6 млрд. евро за година, през 2013 едва ли ще достигне 3 млрд. евро”, коментира Кукушева.По думите й новата реколта от пшеница от тази година ще започне да се използва самостоятелно в началото на октомври. Ако се запази тенденцията цената на зърното да върви надолу, то вероятно ще има и поевтиняване на хляба. Никой обаче не може да каже с колко процента ще бъде то, заяви Кукушева.

1
Коментара по темата
1.
ТЕТРАДКА
23.08.2013 10:36:11
много хубаво.нашият хляб на нищо не прилича.на 2 ден започва да лепне .едно време като влезеш в едно село или град първо знаеш къде е фурната.живея близо до фурна и по краи нея не мирише на хляб.да не говорим за типовия какви оцветители му слагат.на троиката едно време имаше хляб.спомени.спомени............
  Добави Коментар
Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо  Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца
Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение
Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност