Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Зеленчуците на скара не били здравословни

Ключови думи: зеленчуците на грил, нездравословни, пържени, мазнини, продукти, заведения, бързо хранене, свежи зеленчуци

Дълги години диетолозите твърдяха, че най-полезни са зеленчуците, когато преминат през "суха" термична обработка, тоест на грил или на скара. Ново изследване обаче твърди, че те са толкова нездравословни, колкото и пържените в мазнини продукти в заведенията за бързо хранене. Продуктите, сготвени "на сухо", също водят до напълняване и могат да ви докарат диабет.

По време на барбекю обработка се получава веществото метил-глиоксал, което отслабва механизмите на тялото за защита от инфекции. Учени от университета "Маунт Синай" в Ню Йорк, водени от проф. Хелън Власара, направили опити, като давали на четири генерации опитни мишки храна, богата на веществото. Животните развили инсулинова резистентност и започнали да трупат телесни мазнини.

Опитните мишки лесно стигали до диабета, като извървявали бързо същия нездравословен път, който се наблюдава при хората през последните десетилетия. "Нашите открития ще ни позволят по-успешно да се преборим с епидемията от затлъстяване при хората", коментира проф. Власара. По думите й приемането на здравословна на пръв поглед храна, но наситена с метил-глиоксал, намалява защитните функции на организма и обрича резистентността срещу метаболичните и другите заболявания.

Американският екип изтъква, че ако искаме успешно да се борим с диабета, във всички случаи трябва да изключим от хранителния си режим приема на метил-глиоксал. Трябва по нов начин да погледнем на уж "здравословните" сухо обработени продукти. Учените препоръчват готвене на пара, задушено на фурна или варене, вместо грила.
1
Коментара по темата
1.
red
26.08.2012 16:04:02
Медът от манука е известен с антибактериалното си действие, което се дължи на съединението метилглиоксал (MgO). Колкото по-голямо е съдържанието на MgO, толкова по-силна е антибактериалната активност на меда.
  Добави Коментар
Празник е! За имен ден могат да почерпят... Хората с имена Наум, Бисера и Бисер Опасно време днес Може да има градушки в страната
Представителите на тази зодия влизат в най-щастливия си период в годината От 2025 до средата на 2026 г. носи дългоочаквано обновление, късмет и възможности за растеж в любовта, кариерата и личното развитие Каза дали ще смени България Новиков няма намерение да се състезава за друга държава отново 
Мощен ураган край бреговете на... Мексико Направи интересно изказване Енрике е голям привърженик на отборната игра
Кошмарна катастрофа разтърси света на тениса Почина голям талант, други 2 човека са в критично състояние "Моряците" ще имат затруднения... Истанбул Башакшехир е много труден съперник
Земетресение в съседна страна Трус в Гърция Сериозен инцидент в Пловдив Пешеходец е бил ударен от лек автомобил
Приеха го в болница Проблеми за Мбапе Голям екшън край Варна Задържаха мъж, издирван с червена бюлетина