Най-вкусната капама с кисело зеле за Коледа става по тази рецепта
Всеки, който обича българската национална кухня, знае как се прави капама с кисело зеле. Това е едно от най-богатите и ароматни национални ястия, типично за зимния сезон.
Въпреки че някои кулинари отнасят капамата по-скоро към типичните македонски ястия, тя се приготвя във всички краища на страната.
Ястието има своите характерни правила при приготвянето. В състава му задължително присъстват кисело зеле, няколко вида месо и ориз.
Капамата се готви лесно, слага се в голям гювеч и може да се приготвя дори от начинаещи домакини.
Необходими продукти за капама с кисело зелe:
1 кг свинско месо от плешка
1 цяло пиле
1 кг кайма от накълцано месо (готово купена)
500 гр пикантна наденица за скара
1 голяма кисела зелка + листа за завиване и подложка
2 чаени чаши ориз
черен пипер
червен пипер
джоджен
кимион
3 глави лук
200 г сланина
1 ½ ч.ч. ориз
1 глава червено цвекло
1 ч.ч. червено вино
10 листа дафинов лист
Начин на приготвяне:
Откъснете 5 външни листа от зелката. Те ще ви трябват за постилане на дъното на гювеча и за покриване отгоре под капака.
Цялата зелка нарежете на възможно най-ситно. Ориза измийте старателно с вода и отцедете добре.
Измийте червеното цвекло и го обелете. След това го нарежете на кубчета.
Може да направите от свинското месо малки пържоли, а пилето е достатъчно да нарежете на половина. В случай, че имате домашен бройлер под ръка, нарежете го на 4, тъй като вероятно ще е доста голям.
Месото трябва да се осоли и поръси с черния пипер.
Нарежете сланината на тънки филийки.
На дъното на голям гювеч капнете малко мазнина, наредете няколко тънки лентички от сланината и ги закрийте със заделените цели листа от зелката.
След това разстелете нарязаното на ситно кисело зеле (от сърцевината на зелката), объркано с червен пипер и джоджен, половината от нарязаното червено цвекло и половината от ориза.
Следва реда на другите парчета сланина, половината от суровата наденица, половината месо и половината пиле.
След това отново подредете пластовете, както направихте от дъното на гювеча нагоре. Между тях ръсете с подправките.
От останалото месо направете сарми. Омесете каймата, ситно нарязания лук, подправките и половината ориз и навийте сърмите. Залейте всичко с червено вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Гювечът се слага студен в студена фурна, за да не се спука. В началото мощността на фурната трябва да е максимална докато заври. Първия час се пуска на 200 градуса, след това се пече още 2 часа на 150 градуса, и накрая - още един или два часа на 120 градуса.
Към четвъртия час може да извадите капамата, ако не сте решили да запечатате с тесто капака, и ако вече е само на мазнина.
Може лесно да познаете дали ястието е готово по соса. Ако е воднист, има нужда от още печене, ако е само на мазнина - готово е!
Жената Блиц
Добави Коментар