Най-накрая содената ми питка да стане пухкава, а не като камък! Ето какво сложих освен сода
Содената питка е ненадмината класика за Бъдни вечер. Много често обаче не става пухкава и мека, а по-скоро твърда и корава като камък.
Ние обаче попаднахме на рецептата за много сполучлива и мека като памук содена питка, а тайната й се крие в използването на няколко вида набухвателя. Именно това я прави мека, дори в деня след приготвянето й (ако остане, защото е много, много вкусна).
Содена питка-душичка
Продукти:
1/2 кг брашно
1 бакпулвер
2 ч.л. сода бикарбонат
150 гр. захар
сол
400 мл газирана вода
олио
Приготвяне:
В дълбока купа смесете брашното, содата за хляб и бакпулвера. Постепенно добавете газираната вода, захарта, солта и малко олио в купата.
Замесете тесто, което трябва да е полутвърдо. Оставете го да почине около половин час.
Поставете тестото в тава за печене, намазана с олио.
Надупчете питката с вилица, след което я печете в предварително загрята фурна на 200°C до златисто кафяво.
Готовата питка увийте в памучна кърпа, за да омекне още малко, преди да я поднесете.
Ако я приготвяте за Бъдни вечер, не забравяйте да пъхнете в тестото и паричка – за късмет!
Да ви е сладко!
Добави Коментар