Две близо 90 годишни италианки превърнаха хляба и Instagram в туристическа сензация
Историята на Грациела Инкампо и Тереза Калия е живото доказателство, че социалните мрежи не принадлежат само на младите, а и на тези които може да споделят история. Двете приятелки от детинство се превърнаха в неочаквани звезди в Instagram, след като видеа от най-старата пекарна в Алтамура започнаха да събират милиони гледания. В профила им се улавя не просто рецепти, а танци под електронна музика, шеги, импровизации и смях, който заразява повече от всеки тренд.
Тяхната сцена е Antico Forno Santa Caterina - пекарна, основана през 1307 година, скрита в сенчест средновековен двор. Именно там двете „нони“ приготвят фокача, орекети, сандвичи със страчатела и домати, а най-ценният продукт е Pane di Altamura. Той представлява - прочутият жълтеникав хляб с квас, защитен със сертификат за защитено наименование за произход от ЕС.
Тайната му не е само в семолината от твърда пшеница и древната пещ на дърва. Тя е в поколенията знание, предавано от майка на дъщеря, в търпението и в простата философия, която Инкампо и Калия повтарят с усмивка: „Малките неща са хубави“.
Днес Алтамура, град с около 70 000 жители в западната част на Пулия, се радва на туристически интерес, какъвто не е виждал от десетилетия. Посетители от цял свят идват не само заради хляба, а заради срещата с двете възрастни дами, които готвят с каска на главата, разбиват яйца с бормашина и превръщат кухнята в празник.
Когато опашките станат дълги, двете дами излизат при чакащите и раздават топли крекери, като комплимент. Така Инкампо и Калия се превърнаха в неофициални посланици на Алтамура и в символ на нов тип туризъм свързан с традицията.
Добави Коментар