Рецептата за коледни канелени курабийки на баба
В нашето семейство от поколение на поколение се предава традиция, която баба ми поде, а именно приготвянето на медено-канелени курабийки за Коледа. Момента е наистина специален при приготвянето им, времето сякаш спира, а кухнята се превръща в най-топлото място у дома. Докато тестото се охлажда, се разказват истории, а ароматът на подправки напомня, че празникът е тук.
Тези курабийки са меки отвътре, леко хрупкави отвън и идеални както за споделяне с близките, така и за украса на елхата или подарък, направен от сърце в красива кутийка.
Продукти:
175 г тъмнокафява захар
85 г мед
100 г масло
3 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. смляна канела
350 г брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
За декорация:
100 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
В касерола сипете захарта, меда и маслото и загрейте, докато сместа се разтопи. В голяма купа смесете брашното и подправките. Разтворете содата в 1 ч.л. студена вода. Оформете кладенче в брашното и добавете разтопената смес, яйцето и содата. Разбъркайте добре. Тестото трябва да е меко – при охлаждане ще се стегне.
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете да изстине, след което приберете в хладилник поне за 1 час. Това улеснява разточването и оформянето.
Загрейте фурната на 190 градуса (170 с вентилатор). Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го омесете леко. Разрежете на две части и разточете тънко.
Изрежете сладки с формички. Те може да са къщички, звездички, човечета или елхички. Подредете в тава с хартия за печене. Ако ще ги окачвате, направете дупчици с шишче.
Печете 12–15 минути до бледо златисто. Оставете да изстинат върху решетка.
Разтопете шоколада и декорирайте по желание.
Добави Коментар