Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

С тази бабина рецепта няма как да сбъркам, кексът винаги е пухкав и сполучлив!

Ключови думи: кекс, рецепта, флагман

Днес ви представям много сполучлива рецепта за пухкав кекс от стария тефтер на баба. Правя го от години и винаги резултатът е безупречен. Опитайте и вие.

Необходими продукти
(чаша = 200 ml)

3 яйца

1 чаша захар

1 чаша кисело мляко

1/2 чаша олио

2 и 1/2 чаши брашно

1 пакет бакпулвер (10–12 г)

1 пакет ванилова захар

1 лимон – настъргана кора (по желание, но дава страхотен аромат)

щипка сол

2 с.л. какао (по желание за мраморен ефект)

Начин на приготвяне – стъпка по стъпка
1. Приготвяне на сместа
В голяма купа разбийте яйцата със захарта и щипката сол, докато побелеят и станат пухкави.
Това е тайната за висок и въздушен кекс.

2. Добавяне на мокрите съставки
Към яйчената смес добавете киселото мляко и разбъркайте.
Добавете и олиото – на тънка струя – докато се усвои.

3. Аромати и сухи съставки
Прибавете ванилията и лимоновата кора.
Пресявайте брашното заедно с бакпулвера и го добавяйте на части, като разбърквате внимателно с шпатула.
Трябва да се получи гладка, леко гъста кексовa смес.

4. Мраморен ефект (по желание)
Отделете 1/3 от сместа в друга купичка и я смесете с какаото.
Редувайте светла и тъмна смес във формата и минете през нея с клечка – така се получава красив мрамор.

5. Печене
Изсипете сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс.
Печете в предварително загрята фурна на:

180°C за 35–45 минути
(или до суха клечка – това е най-сигурният тест.)

Не отваряйте фурната първите 25 минути, за да не спадне.

6. Финални щрихи
Извадете кекса, оставете го леко да изстине и го поръсете с пудра захар.
Може да добавите и украса по желание – шоколадова глазура, орехи, кокос.

Съвети за перфектния кекс
Киселото мляко прави кекса невероятно пухкав и сочен.

Пресяването на брашното гарантира лекa структура.

Кексът става още по-вкусен на следващия ден.

Може да добавите ядки, стафиди, шоколадови капки или портокалова кора.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Защо е хубаво да възобновяваме старите си приятелства Приятелството не е нещо чак толкова "крехко", колкото сме свикнали да мислим 7 малки ритуала за съживяване на любовта Как да възстановите връзката си
Украйна обмисля изтегляне на войските от Донбас Тръмп настоява за създаването на "свободна икономическа зона“ Сняг ли?! Посрещаме Коледа по джапанки Схемата с кучия студ няма да се случи, обеща проф. Георги Рачев
Ето коя е най-добрата видео игра на годината на The Game Awards 2025 Clair Obscur: Expedition 33 обра точките на церемонията От Кремъл: Спиране на огъня само ако украинските сили се изтеглят от Донбас Донбас е руски, всички части на Донбас са руски, заяви Юрий Ушаков
Тези рецепти ще ви накарат да си оближите пръстите Те са с чесън Филип Киркоров обсипа дъщеря си с подаръци Поводът този път беше 14-ият рожден ден на дъщеря му Алла-Виктория, която посрещна празника си в полунощ на 1 декември, буквално зарината от скъпи изненади
Пенсионери по селата: За пръв път виждаме тази банкнота Едва сега хората от селото научиха, че банкнотите имат уникален воден знак, който се вижда само срещу светлината Столичният кмет Васил Терзиев става част от проекта на президента Румен Радев Той не искал и да чуе за Асен Василев и ПП
Ген. Атанасов и Иво Мирчев във война Лидерът на Да, България не пускал джобния генерал на трибуната, защото "дразнел младите" Лоши новини за състоянието на Любо и Боби Михайлов Любо се топи, а Боби е с необратими последици на мозъка