С тази бабина рецепта няма как да сбъркам, кексът винаги е пухкав и сполучлив!
Днес ви представям много сполучлива рецепта за пухкав кекс от стария тефтер на баба. Правя го от години и винаги резултатът е безупречен. Опитайте и вие.
Необходими продукти
(чаша = 200 ml)
3 яйца
1 чаша захар
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша олио
2 и 1/2 чаши брашно
1 пакет бакпулвер (10–12 г)
1 пакет ванилова захар
1 лимон – настъргана кора (по желание, но дава страхотен аромат)
щипка сол
2 с.л. какао (по желание за мраморен ефект)
Начин на приготвяне – стъпка по стъпка
1. Приготвяне на сместа
В голяма купа разбийте яйцата със захарта и щипката сол, докато побелеят и станат пухкави.
Това е тайната за висок и въздушен кекс.
2. Добавяне на мокрите съставки
Към яйчената смес добавете киселото мляко и разбъркайте.
Добавете и олиото – на тънка струя – докато се усвои.
3. Аромати и сухи съставки
Прибавете ванилията и лимоновата кора.
Пресявайте брашното заедно с бакпулвера и го добавяйте на части, като разбърквате внимателно с шпатула.
Трябва да се получи гладка, леко гъста кексовa смес.
4. Мраморен ефект (по желание)
Отделете 1/3 от сместа в друга купичка и я смесете с какаото.
Редувайте светла и тъмна смес във формата и минете през нея с клечка – така се получава красив мрамор.
5. Печене
Изсипете сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс.
Печете в предварително загрята фурна на:
180°C за 35–45 минути
(или до суха клечка – това е най-сигурният тест.)
Не отваряйте фурната първите 25 минути, за да не спадне.
6. Финални щрихи
Извадете кекса, оставете го леко да изстине и го поръсете с пудра захар.
Може да добавите и украса по желание – шоколадова глазура, орехи, кокос.
Съвети за перфектния кекс
Киселото мляко прави кекса невероятно пухкав и сочен.
Пресяването на брашното гарантира лекa структура.
Кексът става още по-вкусен на следващия ден.
Може да добавите ядки, стафиди, шоколадови капки или портокалова кора.
Добави Коментар