Всички ще питат за още, опитат ли тези рибни кюфтенца с доматен сос
Ако обичате риба и не знаете как да разнообразите менюто си, вземете филе и си пригответе едни рибни кюфтета в доматен сос.
Ястието е мечтата на всеки фен на гурмето. Може да се консумира както топло, така и студено.
Вкусни, здравословни и евтини, тези кюфтенца са чудесно хапване за цялото семейство. И най-важното - приготвянето им не изисква кой знае какви кулинарни умения.
Благодарение на умелата комбинация от подправки и богат сос, от обикновена вечеря това ястие много бързо ще се превърне в звездата на всеки семеен празник.
Списък с продукти за 6 порции:
1 кг. кайма от риба
1 чаша галета
250 гр. лук
2 скилидки чесън
4 стръка магданоз
4 стръка босилек
2 суп. л. зехтин
смлян черен пипер на вкус
сол на вкус
За соса:
4 домата
4 скилидки чесън
1 бр. праз
4 стръка босилек
2 суп. л. кафява захар
2 суп. л. зехтин
смлян черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Измийте, подсушете и нарежете на ситно подправките.
В голяма купа смесете добре каймата с лука, чесъна, подправките и галетата. Подправете със сол и черен пипер. Оставете каймата да престои на стайна температура за 30–40 минути.
За доматения сос обелете чесъна и го нарежете на ситно. Нарежете праза на тънки полукръгчета.
Сложете доматите в купа и ги залейте с вряща вода за 2 минути. След това отцедете и изплакнете със студена вода. Обелете доматите, нарежете ги на парчета и ги пасирайте. Нарежете листата на босилека на ситно.
Загрейте олио в голяма тенджера на слаб огън. Задушете праза и чесъна за 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете пасираните домати, солта, захарта и черния пипер. Оставете да къкри 10 минути.
Ако сосът стане твърде гъст, добавете малко гореща вода. Добавете нарязания босилек и изключете котлона.
Намокрете ръцете си със студена вода и от каймата оформете кръгли кюфтета, малко по-големи от орех. Загрейте зехтин в широк тиган и изпържете кюфтета от двете страни до златистокафяво.
Сложете изпържените рибни кюфтета в тенджерата с доматения сос и оставете да къкри на слаб огън за 5-7 минути.
Сервирайте рибните кюфтета в соса с бял ориз, кускус или фина паста.
Вместо сурова кайма, за приготвянето на ястието може да използвате три консерви риба тон в собствен сок и три консерви риба тон в олио. Отцедете течността от консервите и намачкайте рибата с вилица. Следвайте останалите инструкции, както е посочено. /jenata.blitz.bg
Добави Коментар