Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ще забравите за баклавата, опитате ли веднъж тази сочна турска бисквитена торта с кафе

Ключови думи: десерт, флагман, сочна бисквитена торта, турска бисквитена торта, рецепта

Търсите десерт, който се приготвя лесно, изглежда впечатляващо и е толкова фин и нежен, че се топи в устата? Тогава турската bisküvili pasta е точният избор.
Това е емблематична турска бисквитена торта – с кафе, копринен млечен крем и блестящ  шоколадов ганаш. Една от най-обичаните домашни рецепти в Турция, защото се прави бързо, не изисква печене и е подходяща дори за напълно начинаещи.

Перфектен десерт за гости, празници или просто за момент на сладко удоволствие у дома.

Необходими продукти
За бисквитените слоеве:
3 пакета бисквити petit beurre

1 чаша  мляко (200 мл)

1 ч.л. разтворимо кафе

1 ч.л. захар

За крема:
1 литър прясно мляко

3 с.л. нишесте (Густин)

3 с.л. брашно

1 чаша захар

1 ванилова захар

След охлаждане на крема:
1 пакетче сметана на прах

~½ малка чаша мляко

За шоколадовия ганаш:
200 мл сладкарска сметана

100 г млечен  шоколад

1 ч.л. какао

Начин на приготвяне
1. Пригответе крема
В тенджера смесете млякото, брашното, нишестето, захарта и ванилията.

Гответе на среден огън, като бъркате, докато се сгъсти като гладък крем.

Покрийте с прозрачно фолио, докосващо повърхността, за да не образува кора.

Оставете напълно да се охлади.

Добавете сметаната на прах и разбийте. Ако е гъст – добавете малко мляко.

2. Направете шоколадовия ганаш
Загрейте сметаната.

Добавете шоколада и какаото.

Бъркайте, докато се разтопи и стане лъскав.

Оставете леко да се охлади.

3. Подгответе бисквитените слоеве
Смесете млякото, кафето и захарта.
Потапяйте бисквитите за секунда и ги подреждайте в тава / форма.

4. Подредете тортата
Редувайте:
слой бисквити
слой крем

Повторете до изчерпване на продуктите (около 4 слоя).

5. Финал
Излейте ганаша отгоре и загладете.
Оставете да стегне в хладилника минимум 3 часа (най-добре една нощ).

Бонус съвети
За съвършен резултат: студен крем + топъл ганаш.

Може да добавите тънки кръгчета банани или орехи между слоевете.

Ако искате по-лек крем – заменете сметаната на прах с разбита сметана.

Бисквитите не се топят дълго в млякото — нужно е само леко потапяне.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Кметът на Несебър откри изложба, посветена на Никулден Николай Димитров поздрави гражданите с днешния голям празник и благодари на местните творци за прекрасната експозиция Премиерът: Българските евромонети ще бъдат законно платежно средство в цяла Европа Всички имат еднаква лицева страна за цяла Европа, а на другата - национални символи, характерни за всяка страна членка на Еврозоната
6 години без кралицата на комедията Стоянка Мутафова! Жената, която караше България да се смее! Стоянка Мутафова беше стихия – неподражаема, енергична, смела Ченгене скеле празнува Никулден Утре отново ще има никулденски базар
Всички ще питат за още, опитат ли тези рибни кюфтенца с доматен сос Вкусни, здравословни и евтини, тези кюфтенца са чудесно хапване за цялото семейство Как душата на починалия се сбогува с роднините си Душата не си тръгва, тя остава свързана
Защитният саркофаг на АЕЦ Чернобил е повреден От Украйна обвиняват Русия за атака с дрон, Москва отрича 18-годишен от Сливен нарисува иконата, която поведе литийното шествие в Бургас Сливенският митрополит представи младия иконописец Георги, нарисувал образа на Св. Николай, който поведе Никулденското шествие в Бургас
Таксите в частните детски градини скачат след Нова година Месечните суми достигат до 1450 лв., а държавната компенсация остава под 600 лв. и често се бави На 3 зодии им предстои най-щастливият период Той ще започне след 15-ти декември, когато енергията на месеца се променя и носи със себе си благополучие, късмет и вътрешно удовлетворение
От легендите до трапезата: Как празнуват Никулден по света Св. Никола е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят Това е най-лесната рецепта за пухкави и ароматни хлебчета с мая Tестото не се меси традиционно, а само се сгъва — техника, която гарантира страхотна структура