Чуден хляб, изпечен в плик – винаги перфектно мек и с хрупкава коричка!
Домашният хляб има магия, която няма как да бъде заменена – аромат, който изпълва дома, пухкава сърцевина и коричка, на която трудно устояваш. Но тази рецепта добавя още едно предимство: печене в плик, което гарантира равномерност, мекота и винаги отличен резултат, дори за начинаещи.
Ако досега хлябът ти понякога е ставал твърд, плосък или сух – с този метод забравяш за всички грижи. Пликът създава парна баня, която оформя съвършено тесто и златиста коричка.
Необходими продукти:
400 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 кубче мая (42 г) или 7 г суха мая
1,5 ч.л. сол
650 г брашно
3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Активиране на маята
В купа сипете хладката вода, добавете маята и захарта.
Разбъркайте и оставете на топло, докато се появи шапка от мехурчета.
2. Омесване на тестото
Налейте олиото, добавете солта и смесете.
Пресейте брашното и замесете меко, еластично тесто.
Поставете го в намазнена купа, покрийте и оставете да втаса, докато удвои обема си.
3. Оформяне
Втасалото тесто сложете върху набрашнен плот и премесете.
Разстелете на кръг с диаметър 23–25 см.
Навийте на стегнато руло и запечатайте краищата.
Направете леки декоративни разрези с остър нож.
4. Печене в плик
Поставете хляба в плик за печене, затворете го и сложете в тава.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 50–60 минути.
Извадете, разрежете плика и оставете хляба да диша няколко минути.
Нарежете и поднесете топъл, пухкав и ароматен!
Полезни съвети:
Ако искате по-хрупкава коричка, разрежете плика през последните 10 минути от печенето.
Може да добавите 1 с.л. олио в тестото за още по-пухкав хляб.
Ако помещението е хладно, включете фурната за 2 минути и я изключете — оставете тестото да втасва вътре.
За още аромат – добавете щипка чесън на прах, риган или семена в тестото.
Добави Коментар