Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Чуден хляб, изпечен в плик – винаги перфектно мек и с хрупкава коричка!

Ключови думи: хляб, рецепта за хляб, флагман

Домашният хляб има магия, която няма как да бъде заменена – аромат, който изпълва дома, пухкава сърцевина и коричка, на която трудно устояваш. Но тази рецепта добавя още едно предимство: печене в плик, което гарантира равномерност, мекота и винаги отличен резултат, дори за начинаещи.

Ако досега хлябът ти понякога е ставал твърд, плосък или сух – с този метод забравяш за всички грижи. Пликът създава парна баня, която оформя съвършено  тесто и златиста коричка.

Необходими продукти:
400 мл хладка вода

1 ч.л. захар

1 кубче мая (42 г) или 7 г суха мая

1,5 ч.л. сол

650 г  брашно

3 с.л. олио

Начин на приготвяне:
1. Активиране на маята
В купа сипете хладката вода, добавете маята и захарта.
Разбъркайте и оставете на топло, докато се появи шапка от мехурчета.

2. Омесване на тестото
Налейте олиото, добавете солта и смесете.
Пресейте брашното и замесете меко, еластично тесто.
Поставете го в намазнена купа, покрийте и оставете да втаса, докато удвои обема си.

3. Оформяне
Втасалото тесто сложете върху набрашнен плот и премесете.
Разстелете на кръг с диаметър 23–25 см.
Навийте на стегнато руло и запечатайте краищата.
Направете леки декоративни разрези с остър нож.

4. Печене в плик
Поставете хляба в плик за печене, затворете го и сложете в тава.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 50–60 минути.
Извадете, разрежете плика и оставете хляба да диша няколко минути.

Нарежете и поднесете топъл, пухкав и ароматен!

Полезни съвети:
Ако искате по-хрупкава коричка, разрежете плика през последните 10 минути от печенето.

Може да добавите 1 с.л. олио в тестото за още по-пухкав хляб.

Ако помещението е хладно, включете фурната за 2 минути и я изключете — оставете тестото да втасва вътре.

За още аромат – добавете щипка чесън на прах, риган или семена в тестото.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Организират специална вечеря за Путин в Индия, президентът на Русия отговори с красноречив жест Лидерът на Кремъл наруши официална традиция, за да покаже топло отношение към домакина Транспортираха много болна жена директно в моргата, впоследствие тя почина Голям скандал на Острова
Защо трябва да имате краставица в колата си през зимата Тя съдържа естествени масла и предпазва прозорците от замръзване, сочи великобтирански експерт Чуден хляб, изпечен в плик – винаги перфектно мек и с хрупкава коричка!
Ямболски джигит и немски гастрольор паркираха безплатно на ул. "Лермонтов" в Бургас, но кой изтръгна ограничителните колчета Пореден случай на безнаказана наглост в центъра на града  Поставете сол на прозореца тази зима и забравете за влагата и конденза През есента и зимата разликата между топлия въздух в помещението и студените стъкла е голяма
Шофьор свали сам скоба от колата си и си тръгна Полицията извършва проверка Националният форум „Учители вдъхновители“ събра образователни експерти от цялата страна в Бургас Винаги сме подкрепяли инициативи, които поставят учителя в центъра на промяната, този форум е още една стъпка към по-силна и устойчива общност от педагогически специалисти, каза ректорът на Бургаския държавен университет проф. д-р Сотир Сотиров
Зверска катастрофа едва не праща в гроба Веско Маринов – счупени ребра и месеци в болница! И до ден днешен черпя на 5-и юли, разказва певецът 71% подкрепят протестите срещу бюджета, почти 50% искат оставка на кабинета Недоволството от проектобюджета за 2026 г. се засилва, а протестите срещат широка обществена подкрепа, включително и сред негласуващи българи 
НИМХ предупреди 4 града за 5 декември Прогноза за опасни валежи в Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян Минус 17° отчетоха термометрите в Североизточна Турция Студеното време доведе и до заледяване на пътищата, което причини периодични прекъсвания на движението