Бисквитено руло с шоколад, фъстъци и банан – истинска наслада за сетивата
Това бисквитено руло е истинска наслада – мека какаова основа, свеж банан в центъра и два вида шоколадови глазури с хрупкави фъстъци. Приготвя се бързо, не изисква печене и впечатлява всеки, който го опита. Идеално за семейни събирания, празници или когато ви се хапва нещо сладко „на бързо“.
Необходими продукти
За рулото:
300 г бисквити
150 г смлени орехи
1 банан
350 мл прясно мляко
45 г какао на прах
120 г краве масло
1 портокал (кора)
За тъмната глазура:
100 г млечен шоколад
2 с.л. краве масло
150 г фъстъци (нарязани или едро смлени)
За бялата глазура:
70 г бял шоколад
1,5 с.л. краве масло
60 г фъстъци
Начин на приготвяне
1. Подготовка на основата
Начупете бисквитите на едри парчета и ги поставете в голяма купа.
Измийте портокала и настържете фината му кора в тенджерка.
Добавете прясното мляко и какаото. Разбъркайте добре, за да няма бучки.
Загрейте сместа на умерен огън, като бъркате до кипване.
Щом заври, прибавете маслото и разбъркайте до пълно разтопяване.
Полейте бисквитите с горещата шоколадова смес и объркайте.
Добавете смлените орехи и комбинирайте, докато се получи лепкава маса.
2. Оформяне на рулото
Разстелете сместа върху лист хартия за печене и оформете правоъгълник.
Обелете банана и го поставете по дължина в средата.
С помощта на хартията навийте рулото стегнато.
Увийте и оставете в хладилник за около 3 часа, за да стегне.
3. Тъмната шоколадова глазура
В купа начупете млечния шоколад.
Добавете маслото и загрейте в микровълнова за 10 секунди.
Разбъркайте и ако е необходимо, повторете краткото загряване.
Прибавете фъстъците и разбъркайте добре.
4. Глазиране на рулото
Извадете стегнатото руло от хладилника и махнете хартията.
Сложете нов лист хартия под него и оформете „канали“ отстрани, за да не се разлее ганашът.
Полейте празнината с тъмната глазура и върнете в хладилника за 40 минути.
5. Бялата глазура
Разтопете белия шоколад и маслото на водна баня или в микровълнова (на кратки импулси).
Разбъркайте до гладка смес.
Полейте рулото и отново върнете да стегне.
Сервиране
Когато глазурите се втвърдят, нарежете рулото на резени и поднесете. Получава се невероятна комбинация от мек банан, какаови бисквити и шоколадови хрупкави корички.