Шаран на фурна – класическа празнична рецепта с ароматен пълнеж
Пълненият шаран е едно от най-обичаните традиционни ястия за Никулден и за празничната трапеза. Ароматният пълнеж от зеленчуци, орехи и гъби прави рибата сочна и апетитна, а печенето във фурна гарантира златиста коричка и изкусителен вкус.
Рецептата е лесна, изпитана и подходяща както за семейна вечеря, така и за официално меню.
Необходими продукти
1 шаран – около 2 кг
1 връзка пресен лук
5–6 домата (около 300 г)
1/2 ч.ч. орехови ядки
5–6 гъби
1/2 ч.ч. бяло вино (около 100 мл)
125 г масло
10 зърна черен пипер
1/2 връзка магданоз
Сол и млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Подгответе шарана
Почистете добре рибата и я натъркайте със сол и черен пипер – отвън и отвътре.
Оставете я да престои 30 минути в хладилника, за да поеме ароматите.
2. Пригответе пълнежа
Нарежете пресния лук и гъбите на ситно.
Задушете ги в 1–2 с.л. масло до омекване.
Добавете 2–3 домата, нарязани на ситно, и смлените орехови ядки.
Поръсете с магданоз, сол и черен пипер.
Налейте бялото вино и разбъркайте, за да се смесят ароматите.
Пълнежът трябва да стане сочен и ароматен, но не воднист.
3. Напълнете и подгответе рибата
Пълнете шарана равномерно с приготвената смес.
Поставете го в леко намазнена тава.
Намажете рибата щедро с масло и подредете върху нея тънки резени от останалите домати.
Добавете 1/2 чаена чаша вода в тавата.
4. Печене
Поставете шарана в предварително загрята фурна на 180°C.
Печете до пълна готовност – обикновено около 60–80 минути, в зависимост от размера на рибата.
Когато кожата стане златиста, а месото се отделя лесно от костта, ястието е готово.
Поднесете с любов
Сервирайте топъл пълнения шаран, гарниран с лимон, пресен магданоз или сварени картофи.
Това е идеалното ястие за Никулден и за всяка празнична вечеря!