За всеки повод правя тази домашна торта с уникален двоен крем - мек и нежен вкус, а рецептата е много проста
Ако сте в търсене на домашна торта, която да е едновременно невероятно мека и богата на крем, току-що я открихте! Представяме ви рецепта за истински шоколадов шедьовър, който съчетава пухкав блат (с хитринката грис за повече сочност) и уникален двоен крем.
Тази торта е специална, защото комбинира класически млечно-яйчен крем с лек и въздушен сняг от белтъци, нанесен върху горещата основа. Резултатът е кадифена текстура и вкус, който оставя всеки във възторг. Пригответе се за много комплименти!
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
6 супени лъжици захар
10 грама ванилова захар
2 супени лъжици брашно
3 супени лъжици какао
1 супена лъжица грис
2 супени лъжици олио
За крема:
700 милилитра прясно краве мляко
6 яйца
110 грама захар
50 грама брашно
50 грама нишесте
1 ванилова захар
За декорация:
60 милилитра сладкарска сметана
1-2 парченаца Киндер шоколад
няколко обикновени бисквити
Още:
150 милилитра прясно краве мляко за сиропиране
Начин на приготвяне:
Етап 1: Приготвяне на Пухкавия Шоколадов Блат
Разделяне и разбиване: Счупете 6 яйца, като много внимателно отделите белтъците от жълтъците. Сложете белтъците в чиста и суха купа. Добавете захарта (6 с.л.) и ваниловата захар. Разбийте с миксер на висока скорост, докато се получи гъст, стабилен бял крем (т.нар. сняг).
Добавяне на жълтъците: Добавете един по един жълтъците. След всеки жълтък разбъркайте внимателно, като този път използвайте шпатула или дървена лъжица, а не миксер. Това е ключово, за да запазите обема и въздушността на белтъците.
Течни елементи: Сипете олиото и разбъркайте.
Сухи съставки: В отделна купа комбинирайте брашното (2 с.л.), какаото (3 с.л.) и гриста (1 с.л.). Пресейте сухите съставки и ги добавете на части към яйчната смес. Разбъркайте нежно с шпатула, докато всички съставки се хомогенизират.
Етап 2: Печене и Оформяне на Блата
Подготовка на формата: Застелете форма за печене с диаметър 25 сантиметра с хартия за печене. Изсипете сместа и заравнете.
Печене: Загрейте фурната до $200^\circ\text{C}$, след което веднага намалете на $180^\circ\text{C}$. Сложете блата и печете за 20-30 минути или докато суха клечка, забодена в средата, излезе чиста.
Охлаждане и рязане: Извадете блата и го оставете да се охлади напълно върху решетка. Отстранете хартията и го срежете хоризонтално на 2 равни части.
Етап 3: Уникалният Двоен Крем (Млечен Крем с Белтъчен Сняг)
Белтъчен сняг: Отделете отново белтъците от жълтъците (6 броя). Добавете 40 грама захар към белтъците и разбийте с миксер до получаване на гъст и твърд бял крем. Оставете настрана.
Готвене на млечния крем: Сложете 500 мл от прясното мляко да заври на котлона.
Яйчна смес: През това време в отделна купа разбийте останалото мляко (200 мл) заедно с жълтъците, захарта (70 грама), ванилията, брашното и нишестето.
Сгъстяване: Щом млякото на котлона заври, сипете яйчната смес и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти.
Комбиниране: Свалете сгъстения крем от котлона и веднага добавете към него приготвения белтъчен сняг. Разбъркайте енергично, за да се разтопи и да се усвои от горещия крем. Кремът става още по-лек и въздушен.
Етап 4: Сглобяване и Декорация на Тортата
Сиропиране: Вземете долния блат. Сиропирайте го обилно с половината от предвиденото прясно мляко (150 мл).
Първи слой: Полейте сиропирания блат с половината от топлия крем и заравнете.
Втори блат: Сложете втория блат отгоре и леко притиснете с длани.
Финално сиропиране и крем: Отново сиропирайте обилно с останалото мляко, а след това нанесете останалия крем. Заравнете повърхността.
Охлаждане: Оставете тортата да се охлади напълно и я сложете в хладилник за поне 2 часа (или за предпочитане – цяла нощ), за да стегне кремът.
Декорация: Разбийте сладкарската сметана и намажете тортата отгоре и отстрани. Нарежете Киндер шоколада на парчета и смелете бисквитите. Поръсете тортата с тях за декорация (по желание) или украсете според вашия вкус.
Нарежете и поднесете.
Добави Коментар