Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какви видове лук има и за какво се използват

Ключови думи: лук, видове, приложение, домакинство

Лукът е основен продукт в почти всяка кухня. Този зеленчук ни разплаква, когато го нарежем, но неговата стойност далеч надхвърля отличителната му миризма. Лукът на практика не съдържа мазнини или протеини, но е пълен с витамини, минерали и фибри, от които тялото се нуждае.

Но не всички видове лук са еднакви – различните видове имат уникални предимства.

Кой тип да избера?

Най-разпространеният кромид лук, който пържим и задушаваме, е богат на витамини C и B6. Той подпомага работата на сърцето, понижава нивата на глюкозата и може да унищожава болестотворни бактерии.

Белият лук има по-мек вкус и е идеален за салати или бургери. Основното му предимство са флавоноидите – мощни антиоксиданти, които укрепват стените на кръвоносните съдове и, както се смята, допринасят за поддържане на младостта.

Червеният лук, известен със своя леко сладък вкус, получава цвета си благодарение на антоцианите. Тези вещества са жизненоважни за сърдечно-съдовата система. Освен това той има силни противовъзпалителни свойства, помага в борбата с вирусите и забавя процесите на стареене.

Празът, който се отличава с приятна сладост, е източник на витамин А, важен за зрението и кожата. Той съдържа и голям набор от микроелементи – от калий и магнезий до желязо и фосфор.

Финият лук шалот, предпочитан във „високата кухня“, съдържа повече естествени захари, но същевременно и множество ценни минерали като йод, селен и цинк.

И накрая, дивият лук (Ди­во­рас­тя­щи­ят лук) е полезен за сърцето и бъбреците, а съдържащите се в него фибри стимулират храносмилането и отделянето на стомашен сок.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
В една европейска държава коланите не са задължителни, а колите са за стотици хиляди! Знаете ли коя е тя Монако Поредeн международен успех за бургаски ветроходци Младите таланти на клуба се завърнаха с призови отличия от престижната международна регата Open Tekirdag Trophy, проведена в турския град Текирдаг
5 причини да хапвате чесън Все по-често експертите насърчават хората да се връщат към простите, достъпни и натурални храни, които традиционно са присъствали в българската кухня Околовръстното на Пловдив ще бъде силно затруднено заради обследване Временното ограничение ще влиза в сила всеки ден след 19.30 ч. от днес до сряда
Американците масово избират истински елхи! Ето защо Коледният сезон в САЩ върви към рекорд по продажби на естествени дървета, а традицията след Деня на благодарността се завръща в пълна сила Meteo Balkans: Полярен вихър диктува времето през декември, сняг ще натрупа на... До края на месеца стратосферният вихър вероятно ще бъде в състояние на разпад или силно отслабен
Те не обичат да чакат Това са най-нетърпеливите зодиакални знаци Какви видове лук има и за какво се използват Макар да предизвиква сълзи, когато го режем, неговите качества далеч надхвърлят характерния му аромат
Диана Любенова с доста откровени секс истории Диана Любенова се върна към секси образа си, с който стартира тв кариерата си навремето Вълшебна хилядолистна погача: Рецептата, която се топи в устата слой по слой!
Царево открива Никулден с поетично-морски спектакъл по стихове на Христо Фотев Празничната програма започва на 5 декември с вълнуващата постановка „Жив“ в читалище „Георги Кондолов“ Бургаският и Лесотехническият университет създават две съвместни магистратури Програмите ще обхващат устойчив туризъм и иновации в материалознанието, като целят да разширят академичното сътрудничество и възможностите за студентите