Какви видове лук има и за какво се използват
Лукът е основен продукт в почти всяка кухня. Този зеленчук ни разплаква, когато го нарежем, но неговата стойност далеч надхвърля отличителната му миризма. Лукът на практика не съдържа мазнини или протеини, но е пълен с витамини, минерали и фибри, от които тялото се нуждае.
Но не всички видове лук са еднакви – различните видове имат уникални предимства.
Кой тип да избера?
Най-разпространеният кромид лук, който пържим и задушаваме, е богат на витамини C и B6. Той подпомага работата на сърцето, понижава нивата на глюкозата и може да унищожава болестотворни бактерии.
Белият лук има по-мек вкус и е идеален за салати или бургери. Основното му предимство са флавоноидите – мощни антиоксиданти, които укрепват стените на кръвоносните съдове и, както се смята, допринасят за поддържане на младостта.
Червеният лук, известен със своя леко сладък вкус, получава цвета си благодарение на антоцианите. Тези вещества са жизненоважни за сърдечно-съдовата система. Освен това той има силни противовъзпалителни свойства, помага в борбата с вирусите и забавя процесите на стареене.
Празът, който се отличава с приятна сладост, е източник на витамин А, важен за зрението и кожата. Той съдържа и голям набор от микроелементи – от калий и магнезий до желязо и фосфор.
Финият лук шалот, предпочитан във „високата кухня“, съдържа повече естествени захари, но същевременно и множество ценни минерали като йод, селен и цинк.
И накрая, дивият лук (Диворастящият лук) е полезен за сърцето и бъбреците, а съдържащите се в него фибри стимулират храносмилането и отделянето на стомашен сок.
Добави Коментар