Това е най-точната рецепта за любимите фунийки от детството
Фунийките са десерт, който ни връща във времето на баба и най-вкусните домашни лакомства. Хрупкавото, маслено тесто и двата вида нежен крем – плътен жълтъчен крем и лек белтъчен крем – създават неповторима комбинация.
Този сладкиш изисква малко повече време за подготовка на тестото, но резултатът си заслужава всяка минута! Ето точната и подробна рецепта за фунийки с бира – един наистина класически десерт.
Необходими продукти:
За тестото:
320 грама брашно
150 грама краве масло или маргарин
100 милилитра прясна студена бира
щипка сол
За първия крем:
250 милилитра прясно краве мляко
2 жълтъка
90 грама захар
10 грама ванилова захар
30 грама царевично нишесте
100 грама краве масло
За белтъчния крем:
2 белтъка
120 грама захар
10 грама ванилова захар
35 милилитра вода
щипка сол
Начин на приготвя:
1. Приготвяне на Жълтъчния Крем
Кремът се прави пръв, тъй като се нуждае от пълно охлаждане.
Основна смес: В тенджера смесете прясното мляко, захарта, ваниловата захар, жълтъците и царевичното нишесте. Разбъркайте до пълна хомогенност, за да няма бучки.
Сгъстяване: Поставете сместа на умерен котлон и гответе, като бъркате непрекъснато. Продължете, докато кремът се сгъсти до консистенция на пудинг.
Охлаждане: Свалете от огъня и прехвърлете в купа. Покрийте повърхността директно с прозрачно фолио (за да избегнете коричка) и оставете да се охлади напълно.
Обогатяване: Щом кремът е студен, разбийте го за кратко с миксер. В отделен съд разбийте мекото краве масло до пухкав крем. Добавяйте охладения яйчен крем на порции към маслото, като продължавате да разбивате, докато се получи плътен, гладък и маслен крем. Приберете в хладилник за 15 минути.
2. Приготвяне на Тестото за Фунийки
Тайната на хрупкавите фунийки е в студеното масло и бирата!
Смесване на сухите съставки: Пресейте брашното и солта в дълбока купа.
Маслени трохи: Настържете студеното масло на едро ренде директно в брашното, като периодично овалвате маслото в брашно, за да не залепва. С помощта на ръцете си, разтрийте бързо маслото с брашното до получаване на едри трохи.
Замесване: Оформете кладенче в средата на трохите и налейте студената бира. Разбъркайте първо с шпатула, а след това замесете бързо с ръце. Важно: Не месете дълго! Трябва да получите меко и леко тесто.
Разслояване и охлаждане: Разточете тестото на правоъгълна кора. Прегънете го на две, след това го прегънете отново (на 3 или 4). Сложете тестото в плик и го поставете във фризера за 30 минути.
3. Оформяне и Изпичане
Повторно разточване: Извадете тестото и го разделете на две части. Върнете едната част във фризера. Разточете първата половина на кора с дебелина около 2 мм и размери приблизително 20х50 см.
Нарязване: Нарежете кората на 10 еднакви ленти с ширина около 2 см.
Навиване: Започнете да навивате всяка лента върху метална формичка за фунийки, като започнете от тънкия край. Леко застъпвайте, но не разтягайте тестото.
Печене: Подредете фунийките в тава върху хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за 15-20 минути, докато придобият лек златист цвят.
Извадете и оставете да се охладят напълно, преди внимателно да отстраните формичките.
4. Приготвяне на Белтъчния Крем (Италиански Меренг)
Този крем е лек и стабилен, благодарение на горещия захарен сироп.
Сироп: В малка касерола сложете захарта и водата. Загрейте на котлона и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Свалете от огъня и оставете да се охлади леко (за около 1,5 минути).
Белтъци: В купа сложете белтъците (на стайна температура) и щипка сол. Разбийте с миксер на висока скорост, докато получите гъста, твърда и пухкава пяна.
Комбиниране: Без да спирате миксера, налейте горещия захарен сироп на тънка струйка към белтъците. Продължете да разбивате за още 7-8 минути, докато кремът стане много гъст, лъскав и държи формата си.
5. Пълнене и Сервиране
Напълнете всеки от двата крема в пош (торбичка за шприцоване) с накрайник звезда.
Първо напълнете фунийките с плътния жълтъчен крем, а след това шприцовайте отгоре белия белтъчен крем за завършек.
Подредете в чиния и поръсете с обилно количество пудра захар.
Добави Коментар