Ударен скок на цените на храните в Италия
От октомври 2021 г. до октомври 2025 г. цените на хранителните продукти в Италия са се увеличили с почти 25%. Националният статистически институт на страната съобщи това на 15 ноември.
„От октомври 2021 г. до октомври 2025 г. цените на хранителните продукти са се увеличили с 24,9%, което е с почти 8 процентни пункта повече от общия хармонизиран индекс на потребителските цени за същия период (+17,3%)“, се казва в доклада.
Основната причина за рязкото покачване на цените през 2022–2023 г. е скокът в разходите за енергия, който е оказал пряко и косвено въздействие върху хранителния сектор. Прякото въздействие се дължи на високия дял на потреблението на енергия в производството, докато косвеното въздействие се дължи на покачващите се цени на важни междинни продукти като торове.
Статистическата агенция отбелязва, че инфлационният натиск върху хранителните продукти е започнал да се увеличава през втората половина на 2021 г. поради глобалното икономическо възстановяване от пандемията. От февруари 2022 г. ситуацията се изостри от санкциите срещу Русия, които доведоха до рязко покачване на цените на енергията.
Сред всички страни от ЕС покачването на разходите за енергия се усети особено силно в Италия, където цените на енергията се повишиха със 76% от октомври 2021 г. до ноември 2022 г. В Германия този показател е бил 42,7%, във Франция - 21,1%, а в Испания - само 2,9%.
През 2025 г. храната ще представлява над 20% от потребителските разходи на италианските домакинства, като самата храна ще представлява средно 16,6% от семейния бюджет.
Добави Коментар