Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кои сирена са опасни за сърцето?

Ключови думи: сирена, опасни, сърце, здраве, организъм

За мнозина сиренето е основен продукт в менюто – винаги присъства в хладилника и се консумира ежедневно. Въпреки че се смята за полезно, не всички сирена имат еднакво въздействие върху организма. 

Различните видове се различават по съдържание на мазнини, сол и хранителна стойност, а някои от тях могат да бъдат дори вредни за здравето на сърцето, пише zdrave.to.

Здравословни ли са сирената и как влияят на организма

Ползите от сиренето зависят от неговия вид, количеството, което консумираме, и храните, с които го комбинираме. Специалистите предупреждават, че редовната употреба на сирена с високо съдържание на мазнини може да повиши нивата на т.нар. „лош“ LDL холестерол, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт.

Основната причина за това е високото съдържание на наситени мазнини. Препоръката на диетолозите е те да не надвишават 6% от дневния калориен прием – при режим от 2000 калории това означава не повече от 13 грама наситени мазнини дневно.

Въпреки потенциалните рискове, сирената са и ценен източник на полезни вещества – белтъчини, въглехидрати, калций, витамини А и В12. Те осигуряват енергия и подпомагат здравината на костите.

Кои сирена вредят на сърцето

Най-рискови са твърдите, пълномаслени и преработени сирена, богати на мазнини и сол – като чедър, пармезан и маскарпоне. Те могат да повишат кръвното налягане и холестерола, натоварвайки сърдечно-съдовата система.

По-здравословни алтернативи са моцарела, рикота и котидж, които съдържат по-малко мазнини и натрий. Те са подходящ избор за хора, стремящи се към балансирано хранене и добро сърдечно здраве.

Комбиниране и умереност – ключът към баланс

Важно е не само какво сирене ядем, но и с какво го съчетаваме. Консумацията му с пълнозърнести продукти, плодове или зеленчуци помага да се постигне по-здравословен баланс в диетата.

Заключението на специалистите е ясно – сиренето не е враг на здравето, ако се избира внимателно, консумира умерено и се комбинира с полезни храни. Но висококалоричните и солени сирена е по-добре да остават само за специални поводи.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Бащата на Сияна обяви ще прави ли партия! Имам кауза - призна Николай Попов Предложиха добавка по 392 евро за пенсионерите и за Коледа, и за Великден Минималната пенсия да стане 346,87 евро от 1 януари догодина, а не както е предвидено сега, това да стане от 1 юли догодина
Пролетта подрани Днес облачността ще е променлива, по-значителна над северните райони, а след обяд и над югоизточните, където на места ще превали дъжд НАСА призна за 3I/ATLAS - идват ли извънземните да ни поробят? Обектът се намира на безопасно разстояние от планетата ни
Кои сирена са опасни за сърцето? Експерти предупреждават, че някои видове сирена могат да повишат риска от инфаркт и високо кръвно налягане Топ рецепта за пилешки сарми, всички у дома ги обожават! Комбинацията между леко сладък и солен вкус, хрупкави зелеви листа и нежна плънка превръща това ястие в истински гурме хит
ФБР: Случаят, свързан с опита за покушение срещу Тръмп през юли 2024 г., е „неактивен“, но не е затворен . Кандидатът за президент бе прострелян от 20-годишния Томас Матю Крукс Орбан: Следващите седмици са критични за мира в Украйна Моментът е повратна точка
Река Язо излезе от коритото си, има екипи на терен Мобилизирана е и тежка техника за справяне с кризата Мина се срути в Испания, двама миньори загинаха Инцидентът е станал в област Астурия
Украински офицер призна: От месеци не можем да ротираме войниците! Оставяме ги просто да умират в окопите! Над 200 ученици са отвлечени от католическо училище в Нигерия Това не е нещо необичайно за африканската страна