Знаете ли какво е шакшука
Шакшука е ястие, което идва от Северна Африка и набира популярност в цял свят. То представлява поширани яйца с пикантен доматен сос.
Необходими продукти:
6 яйца
6 филийки чабата
400 г домати от консерва
1 червена чушка
1/2 люта чушка
1 бр. шалот
1 скилидка чесън
2 бр. аншоа от консерва
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. кимион
Червен пипер
Пушен червен пипер
1 с.л. каперси
10 маслини
2 с.л. грах от консерва
10 г пармезан
Пресен босилек
Пресен джоджен
Пресен копър
Пресен магданоз
Сол и черен пипер
Зехтин
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса и в нея за 30 мин. се запича червената пиперка, полята с малко зехтин.
Кориандърът и кимионът се запичат на загрят сух тиган, за да си пуснат аромата, след което се добавя 1 с.л. червен пипер.
Лютата чушка се почиства от семената и се нарязва на дребно, а от скилидките чесън се отстранява жилката, след което също се наситнява. Шалотът се нарязва на дребни кубчета.
В тиган с малко зехтин се пускат рибките аншоа, за да овкусят мазнината, след което в нея се запържват шалотът, лютата чушка и чесънът за 2-3 мин.
Изсипват се доматите на кубчета от консерва и се изчаква всичко да заври. Огънят се намаля и се прибавят запечените подправки от тигана. Всичко се оставя да покъкри за 15 мин. и се овкусява със сол и черен пипер.
Чушката, запечена предварително във фурната, се увива във фолио, а след това се обелва и се нарязва на лентички.
В тиган, подходящ за фурна, се изсипва доматеният сос, като в средата на съда се прави вдлъбнатинка, в която се изсипват отделените от шестте яйца белтъци. Жълтъците се запазват. Съдът се слага във фурната за 5 мин.
Чабатата се нарязва на не много дебели филийки, които се намазват с малко зехтин от едната страна и се запичат на добре загрят сух тиган от двете страни до златисто.
Време е да се прибавят жълтъците към шакшуката, която се връща във фурната за още минута и половина.
Гозбата се изважда и се овкусява със сол и черен пипер.
Добавят се маслините, каперсите, грахът, резените от печената чушка, а най-отгоре се настъргва пармезанът.
Най-отгоре се посипват зелениите, всичко се поръсва със зехтин и се поднася, заедно с препечените филийки.
Добави Коментар