С тази проста рецепта за класическа мусака от тефтера на баба може да се справи и начинаещ кулинар
Мусаката е безспорно в короната на българската традиционна кухня. Този домашен специалитет, съчетаващ месо и картофи, е символ на уют и семеен обяд. Приготвянето на мусака с картофи и кайма не е сложно, стига да следвате основните стъпки, които ви представяме в тази автентична класическа рецепта.
Дори да сте начинаеща домакиня, с тази рецепта, взета направо от тефтера на баба, ще постигнете перфектен резултат: сочна плънка и златиста, пухкава заливка!
Необходими продукти за класическа мусака:
500 г кайма
1 кг картофи
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка
домати – на кубчета от консерва
4 стръка магданоз
40 мл олио
2 с.л. червен пипер
черен пипер
сол
За заливката:
400 г кисело мляко
2 яйца
2 с.л. брашно
сол
Начин на Приготвяне
1. Запържване на Плънката
Подготовка: Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета (по-добре да са по-дребни, за да омекнат по-бързо).
Готвене на Месото: В тиган загрейте олиото. Запържете първо нарязаните зеленчуци, докато омекнат.
Кайма: Добавете каймата и гответе, като я разбърквате, докато се раздроби и промени цвета си.
Овкусяване: Овкусете с червен пипер, черен пипер и сол. Разбъркайте добре.
2. Сглобяване и Печене
Смесване: Сложете нарязаните картофи в средно голяма тава. Изсипете готовата кайма върху тях. Разбъркайте всичко много добре, за да се разпредели плънката равномерно.
Течност: Налейте гореща вода в тавата, колкото да се покрият картофите.
Първо Печене: Печете в предварително загрята фурна на 200∘C, докато картофите омекнат (около 30-40 минути).
Добавяне на Домати: Добавете доматите (от консерва) и ситно наситнения магданоз. Гответе още около 10 минути, за да се сгъсти сосът.
3. Приготвяне на Заливката
Разбиване: В купа разбийте добре яйцата с киселото мляко и брашното, докато получите гладка смес. Добавете щипка сол.
Заливане: Извадете мусаката от фурната и полейте равномерно със заливката.
Второ Печене: Върнете тавата в средата на фурната. Печете само на горен реотан (или грил), докато заливката придобие красив златист цвят и се „запечата“ (около 10-15 минути).
Сервирайте класическата мусака топла. Добър апетит!