Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Лекар предупреди: Не яжте тези домашни зимнини, опасни са!

Ключови думи: зимнина, консумация, лекар, буркани, риск, предупреждение, експерт

„Домашно приготвените зимнини могат да останат безопасни от 2 до 5 години, ако по време на приготвянето им се спазват всички санитарни норми и правила за съхранение. 

Дори правилно затворените буркани обаче могат да представляват риск с течение на времето: в тях се образуват токсични вещества и ако стерилизацията не се извърши правилно, те могат да съдържат смъртоносен ботулинов токсин“. 

Това заяви Олга Мартиненко, специалист по инфекциозни болести в медицинския център „Медиланд“, която обясни колко дълго могат да се съхраняват различните видове консервирана храна, как да разпознаете развалена храна и как да се предпазите от инфекция, съобщава УНИАН.

Колко дълго може да се съхранява консервирана храна?

Според лекаря, ако се спазват всички санитарни норми и правила за съхранение, домашно приготвените консерви остават безопасни и годни за консумация от 2 до 5 години.

„Конкретният срок на годност зависи от продукта и начина му на приготвяне. Например, маринованите зеленчуци, лечото, сосовете, както и консервираното месо и риба могат да се съхраняват около две години, при условие че са спазени условията за съхранение. 

Компотите и гъбите могат да се съхраняват не повече от една година, а киселото зеле - до шест месеца“, казва Мартиненко.

Основното е бурканите да са херметически затворени, стерилно запечатани и правилно съхранявани: на хладно, сухо и тъмно място без резки температурни промени. 

Срокът на годност на консервираните продукти също се влияе от начина им на приготвяне - стерилизираните консервирани продукти имат по-дълъг срок на годност, казва специалистът по инфекциозни болести.

Колко дълго може да се съхранява сладко?

Ако сладкото се приготви правилно и се съхранява на хладно, сухо и тъмно място, то може да остане годно за консумация от една до три години. Има обаче нюанс относно конкретните плодове, използвани за приготвянето му.

„Сладкото без костилки може да се съхранява до осем месеца. Но сладкото без семки може да се съхранява до една до три години, в зависимост от вида плодове“, обяснява лекарят.

Сладкото обаче остава най-вкусно и ароматно през първата година.

Как да разберете дали консервираните продукти са се развалили?

Лекарят отбеляза, че когато отваряте домашно приготвени консервирани продукти, винаги трябва внимателно да проверявате буркана. 

Ако се появи неприятна или подозрителна миризма, цветът се е променил или се е образувал филм или пяна, такива продукти категорично не трябва да се консумират. Това може да бъде опасно за вашето здраве. Има и определени признаци на развалени продукти.

„Признаците на развалени консервирани продукти могат да включват издути капаци, обезцветена саламура, мътна саламура или мухъл. 

Ако се появят тези признаци, консервираните продукти не трябва да се консумират при никакви обстоятелства; те трябва да се изхвърлят“, отбеляза Мартиненко.

Защо старите консервирани храни са вредни за хората?

Лекарят подчерта, че дори и да няма признаци на разваляне, с течение на времето в консервираните храни могат да се образуват токсични вещества и консумацията на такива консервирани храни с изтекъл срок на годност може да доведе до хранително отравяне.

„Например, ако компоти и сладка, приготвени със семена, се съхраняват повече от година, може да се образува амигдалин, който впоследствие се превръща в токсична циановодородна киселина. 

Протеинът в консервираните гъби и меса се разваля с времето, което също прави тези продукти опасни за здравето“, отбеляза Мартиненко.

Какви инфекциозни заболявания могат да се развият след консумация на развалени консервирани храни?
Развалените домашно приготвени консерви могат да бъдат опасни поради риска от хранително отравяне с различна тежест.

„Най-страшното заболяване е ботулизмът – тежко хранително отравяне, причинено от токсин от бактерията Clostridium botulinum. 

Ботулиновият токсин е много мощна биологична отрова. Той е една от най-мощните отрови, хиляди пъти по-силна от отровата на гърмяща змия, което го прави най-опасната от всички естествено срещащи се отрови. 

Дори малки количества ботулинов токсин засягат нервната система, причинявайки мускулна парализа, което може да доведе до тежки последици, включително дихателна парализа и смърт. 

Симптомите могат да включват зрителни нарушения (двойно виждане, замъглено виждане), затруднено преглъщане, сухота в устата, мускулна слабост и замаяност“, предупреди специалистът.

Мартиненко отбеляза, че приблизително 20% от хората с ботулизъм умират и подчерта, че опитът показва, че основната причина за това смъртоносно заболяване са домашно приготвените храни: консерви, пушени храни и туршии.

„Бактерията Clostridium botulinum се размножава в анаеробни условия (без кислород), така че домашно консервираното месо, риба, гъби и зеленчуци представляват опасност, особено ако не са приготвени или съхранявани правилно“, предупреди тя.

Мартиненко казва, че причинителят на ботулизъм е доста често срещан в природата. Тази бактерия попада в консервираните храни през почвата, ако зеленчуците, плодовете или горските плодове са лошо измити. 

Микробът може да попадне в консервираните храни и ако не са спазени процедурите за стерилизация или ако са използвани лошо измити контейнери. В запечатани буркани, без достъп на кислород, бактерията започва да произвежда токсин и след като попадне в човешкото тяло, токсинът не се унищожава в стомаха или червата, отбеляза специалистът по инфекциозни болести.

„Дори варенето на замърсена с ботулизъм консервирана храна не я прави по-малко опасна. Факт е, че опасните микроби могат да издържат на варене. 

Ето защо стерилизаторите са задължителни при домашно консервиране. Без тях няма гаранция, че такава консервирана храна е безопасна“, заключи лекарят.

Тя добави, че един от най-опасните митове е, че ботулизмът може да се види.

„Много хора вярват, че ботулизмът винаги причинява издуване на капака и неприятна миризма. За съжаление, противно на общоприетото схващане, консервите, съдържащи тази смъртоносна отрова, рядко показват признаци на подуване. 

Най-често консервираните продукти, съдържащи патогена на ботулизма, изобщо не променят външния си вид“, обясни тя.

Това означава, че тежко хранително отравяне като ботулизъм може да се получи дори чрез консумация на храни, които изглеждат и имат напълно нормален вкус.

Как правилно да съхранявате домашно приготвени консерви, за да избегнете рисковете от инфекция

Но, успокои лекарят, превенцията на ботулизма е възможна. Важно е внимателно да се следват инструкциите за обработка на консервирани храни, включително рецептата, протокола за стерилизация и съхранението на консервираните продукти.

Също така, само висококачествени зеленчуци, плодове и плодове трябва да се консервират – без гниене, почистени от всякакви замърсявания и старателно измити под течаща вода.

„Не забравяйте да спазвате рецептата и технологията на приготвяне на домашни консерви, като добавяте лимонена или оцетна киселина, сол и захар към консервите. 

Тези подправки създават среда, която пречи на оцеляването на бактериите, причиняващи ботулизъм. Месо и риба могат да се консервират у дома в херметически затворени буркани само с помощта на автоклав, като се поддържа необходимата температура. 

Само в автоклав температурите могат да достигнат 120 градуса по Целзий или по-високи, което убива ботулиновия токсин“, казва Мартиненко.

Основни правила:

Домашните консерви не трябва да се съхраняват на места с резки температурни промени, като например гараж.

Мартиненко препоръчва съхраняването на консервирани зеленчуци и плодове при температури между 0 и 18°C, а на консервирана риба и месо при температури не по-високи от 12°C.

Лекарят препоръчва също така домашно приготвените консерви от месо или риба да се обработват термично, като например варене или пържене в продължение на 20 минути, преди сервиране. 

Освен това, отворените консерви трябва да се консумират веднага и да не се оставят в хладилник в продължение на няколко дни.

„И накрая: никога не купувайте домашно приготвени консерви, както и осолена, пушена или сушена риба, от пазари или нерегулирани търговски обекти. 

Никога не консумирайте консерви, които показват признаци на подуване на корема или които пораждат съмнения относно качеството им въз основа на външен вид, консистенция, мирис или вкус“, заключи специалистът.

1
Коментара по темата
1.
...
17.11.2025 17:21:42
Доста идиотско е да се правят консерви за повече от 1 зима :) Не се ли изконсумира в рамките на 2 зими си е за боклука. Всяка домакиня знае много добре какво количество консерви за нужни на едно семейство!
  Добави Коментар
Над 110 хил. лева са открити в дома на задържания митнически инспектор в Драгоман Искал е 1000 лева подкуп и е арестуван е при акция в митнически пункт в Драгоман Развитие по скандала с Ариана Гранде и пробива през охраната Мъжът, който проби кордона, ще лежи за кратко в затвора
Благомир Коцев и Никола Барбутов вече са в затвора Според защитата на Коцев преместването е станало без разпореждане на съда Христо Марков оглави НАП Това се случва, след като правителството назначи Румен Спецов за особен управител на „Лукойл“
Бразилска легенда изпрати специални поздрави на Димитър Бербатов От Лондон по бургазлия Мартин Димитров за Бюджет 2026: Левичарски е, властта харчи като луд с картечница Обезпокоен съм за последствията, сподели той
Откриха труп на мъж, нахапан е от животни Ужас в Щръклево Кой е мъжът, гаврещ се с най-големите здравеняци във фитнеса и защо не е хубаво да се хваща бас с него Не става въпрос за монтирани видео клипове, а за щангист с особено чувство за хумор
Татяна Йотова представа „Пукнатини и рани“ в Бургас Поетесата, която е печелила два пъти наградата на публиката на „Бургас и морето“, се радва всяка година на лале, което никне в цепнатина, колкото косъм в цимента ДНК анализ предполага, че Хитлер е генетично предразположен към шизофрения и ADHD Слуховете за анормалните му гениталии може да са верни, според нов документален филм, публикуван във Великобритания.
Зимата идва и студът няма да ни остави скоро Значителни по количество ще са валежите във вторник в Централна и Източна България Цените на горивата пълзят нагоре Какви са причините