Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Забравете за руската салата, тази студена солена торта е кралицата на всяка празнична трапеза

Ключови думи: студена торта, солена торта, флагман, салата

Студена торта, по-вкусна от руска салата – класическо лакомство, с което ще зарадвате гостите и ще ги изненадате приятно с необичайно и много вкусно предястие.

Тази традиционна празнична солена торта, приготвена от зеленчуци, сушени меса и крем от заквасена сметана и майонеза, известна още като „bolo frio de frios“, е истински хит на семейни тържества, рождени дни и неделни обеди.

Нежна, кремообразна, пълна с вкусове на прошуто, сирене, царевица и зеленчуци, и гарнирана с ефирно картофено пюре – това е перфектната комбинация от носталгия и удоволствие, което се топи в устата. Ето какво ви е необходимо за тази Студена солена торта:

Необходими съставки:

За плънката (около 1,4 кг)

250 г прошуто или шунка, ситно настъргани или нарязани
250 г моцарела (или смес от моцарела и сирене)
1 консерва царевица (200–220 г отцедена)
1 консерва грах (200 г отцеден) или замразен грах
1 среден морков, ситно настърган
80–100 г маслини, ситно нарязани
200 г майонеза
200 г заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
по желание: риган, мента, ситно нарязан лук или зелен лук
неразредено
препечен хляб по желание
За гарнитурата от картофено пюре:

1 кг картофи, сварени със сол
100 г заквасена сметана
150–200 г майонеза (добавяйте постепенно, докато получите кремообразна консистенция)
малко сол на вкус
За украса (по желание):

натрошен картофен чипс
чери домати
маслини
листа от магданоз
малко настърган морков или прошуто за розички
* Форма за торта, дълга, тясна и висока: 28×7 см.

 *Готовата торта тежи около 2,1–2,2 кг.

Приготвяне:

1. Първо пригответе картофеното пюре. Сварете обелените картофи в подсолена вода, докато омекнат напълно. Отцедете ги и докато са още топли, ги намачкайте на пюре.

Добавете заквасената сметана и постепенно майонезата, докато получите гладък, но твърд крем, подходящ за намазване. Опитайте и добавете сол, ако е необходимо. Приберете в хладилник да стегне.

2. Сложете настърганото прошуто и моцарелата в голяма купа. Добавете отцедената царевица, граха, настъргания морков и нарязаните маслини. Разбъркайте добре.

3. Добавете 200 г майонеза и 200 г заквасена сметана. Разбъркайте, докато всичко се смеси в гъста, кремообразна смес. Опитайте и подправете със сол (внимавайте – прошутото и сиренето са солени), черен пипер и риган или други подправки, ако желаете.

Целта е плънката да е много кремообразна и компактна, така че ако е необходимо, добавете още малко майонеза или заквасена сметана.

4. Поставете слой препечен хляб (или обикновен хляб без коричка) на дъното на формата. Намажете го с малко майонеза (по желание). След това добавете дебел слой от плънката.

Повторете: хляб – плънка – хляб – плънка, докато напълните формата почти догоре (оставете 5–6 мм за пюрето). Последният слой трябва да е хляб.

5. Покрийте с прозрачно фолио и охладете в хладилник за поне 6 часа, за предпочитане за една нощ – за да може хлябът да омекне хубаво и вкусовете да се смесят.

6. Преди сервиране обърнете тортата върху подходяща повърхност (както при класическите торти). Внимателно извадете формата.

7. Разпределете картофеното пюре върху цялата торта – първо отстрани, после отгоре. Направете красиви вълнички или розички.

8. Направете декоративни „гирлянди“ от картофено пюре по краищата на дъното и горната част. След това поръсете с натрошен картофен чипс за допълнителен ефект.

9. Гарнирайте с чери домати, разрязани наполовина, маслини, листа от магданоз и малки розички от прошуто или моркови.

10. Сервирайте добре охладено. Всяко парче разкрива богати пластове вкус и прекрасна текстура.

Тази торта е истински празник за сетивата – красива за гледане и още по-вкусна за ядене. Добър апетит!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
5 зодиакални знака, които се справят по-добре сами, отколкото във връзка Ценят независимостта повече от постоянната компания НС на 1-во четене: Родителите на деца до 12 г. - с непълно работно време през лятото Отхвърлиха идеята натрупаната майчинска отпуска да може да се ползва почасово
Необичайни начини за използване на прах за пране у дома Ето кои са те  Предстои топъл уикенд, от вторник обаче температурите падат В неделя температурите ще достигнат до 21 градуса
Кметът на Варна и още четирима са дадени на съд за 12 престъпления Обвинението на практика е за ОПГ Съдът рязко смекчи мерките на обвинените за боя над шефа на МВР в Русе Двама вече са на свобода само срещу "подписка", а трети е с мярка парична гаранция от 4000 лв
Германци осъдиха ФИФА Берлински съд уважи иск за подвеждаща информация ЕС отпуска на Украйна още близо 6 млрд. евро финансова помощ с лихвите от запорираното руско имущество Така общата подкрепа на Съюза за Украйна от началото на войната надхвърля 187 млрд. евро
В небето над България се случи нещо невероятно (СНИМКИ) Мощно слънчево изригване предизвика нетипични северни сияния С повече от 3 тона спестена пластмаса Община Поморие дава силен пример за опазване на природата Използването на 100% биоразградими и компостируеми чували е единственото правилно решение за ефективно, чисто и устойчиво събиране на органичния отпадък
Приморско се озеленява с нови дръвчета и безопасни улици Кметът Иван Гайков стартира засаждане на млади фиданки и модернизира инфраструктурата по улица „Ропотамо“ Жена е пребита до смърт, задържан е мъжът й Били в процес на развод