Лечебната билка на 5000 години, която лекува 600 болести
Екзотичната подправка е съюзник в терапията при стотици състояния, а основно потиска възпалението, облекчава болката, има защитен ефект срещу артрит, високо кръвно налягане, депресия, диабет, алцхаймер и дори рак...
Всичко това е възможно благодарение на растението от Индия – куркумата, чиято сила и ненадминати положителни ефекти върху нашето здраве и благополучие е доказвана хилядолетия наред. Използва се като подправка и лечебна билка в Индия и Азия повече от 5000 години, но едва наскоро съвременната медицина призна терапевтичните ефекти на така наречения „златен корен“.
Микробиологът д-р Роланд Шулце анализира проучванията през последните 10 години и публикациите в редица научни списания, където са предоставени данни от над 3100 изследвания върху многостранните ефекти на куркумата. Растението е може би най-изследваното природно лекарство в света и придобива все по-голямо значение. Сред най-важните ползи са противовъзпалителните свойства, увеличаването на антиоксидантния капацитет на тялото, превантивният ефект срещу Алцхаймер и други мозъчни заболявания, подобряване на храносмилането, подпомагане на изчистването на организма, забавяне на процеса на стареене, понижаване на риска от сърдечносъдови болести, облекчава болките в ставите и е естествен антидепресант.
Нека се спрем по-подробно на тези положителни ефекти на древната индийска подправка. Възпалението е може би основният фактор, допринасящ за развитието на повечето от широко разпространените днес заболявания. Ако контролирате възпалителните процеси в тялото, повечето болести имат значително по-малък шанс за прогресия. Възпалението обикновено е резултат от имунния отговор към патогени от различни видове и не трябва да продължава дълго, тъй като има голяма вероятност да стане хронично
И ако едновременно възникнат множество възпаления в различни части на тялото, това може да бъде животозастрашаващо. За съжаление, това състояние става все по-често срещано в индустриализираните страни. Тук куркумата може да бъде от особена полза. Според последните проучвания куркуминът - основната активна съставка в подправката, е едно от най-мощните противовъзпалителни вещества и в някои случаи има ефект, сравним с този на много фармацевтични противовъзпалителни лекарства.
Това се дължи на способността на куркумина да блокира транскрипционния фактор NF-κB, като по този начин се бори с възпалението на молекулярно ниво. Такъв превантивен ефект има и срещу алцхаймер и други мозъчни заболявания. Алцхаймер е най-разпространеното невродегенеративно заболяване в света и най-често срещаната форма на деменция. Това се дължи на способността на веществото да намалява протеиновите отлагания на бета-амилоид специфичен протеин, патологичен белег на болестта на Алцхаймер.
Проучване in vivo, публикувано в Journal of Biological Chemistry, сочи, че мишки, хранени с куркумин, имат 40% по-малко от тези нежелани протеини, отколкото мишките с диета без куркумин. От друга страна, той подобрява храносмилането и стимулира метаболитните процеси. Италианско проучване от 2015 г. тества ефекта на куркумина върху контрола на теглото и затлъстяването при 44-ма участници. Те приемали 800 мг екстракт от куркума дневно в продължение на 30 дни и без да правят други промени в начина си на живот или диетата, всички успели да свалят средно почти 5% от теглото си. За човек с тегло 100 кг, това е загуба на тегло от 5 кг, като показали 4,1% намаление на обиколката на талията и 6,4% по-ниска стойност в индекса на телесните мазнини.
Куркумата е борец и с високия общ холестерол, с високото кръвно и със сърдечносъдовите заболявания, които са причина номер едно за смърт в световен мащаб. Високите нива на холестерола водят до образуване на плаки в кръвоносните съдове, които ги стесняват и увреждат - следва атеросклероза, основен рисков фактор за инсулт и инфаркт. Куркумата инхибира този процес, като противодейства на окисляването на холестерола и по този начин на отлагането на лош холестерол в съдовете.
А на американска научна конференция през 2005 г. куркуминът е признат за единственото естествено средство за допълнителна употреба срещу рак и е препоръчан от експертите. Механизмите на действие обаче са разнообразни и зависят от вида на рака. Проучване от 2010 г., публикувано в Genes & Nutrition Journal, обяснява как при карцином на простатата се намалява чувствителността на рецепторите за андроген и епидермален растежен фактор, инхибира се клетъчната пролиферация и производството на провъзпалителни посланици и се индуцират механизмите, които водят до смъртта на раковите клетки чрез апоптоза, програмирана клетъчна смърт.
Различни клинични проучвания, включващи куркумин, показват облекчаване на болките в ставите и подобрение на симптомите на артрит при пациенти с ревматизъм и артрит. Този положителен ефект се отдава предимно на мощния му противовъзпалителен ефект. Куркуминът показва обещаващи резултати при лечението на депресия. При скорошно изследване 60 пациенти с депресия са получавали различни лекарства в продължение на 6 седмици и са разделени на три групи и само едната е получавала естествен куркумин. В тази група е регистриран силен положителен ефект.
Смята се, че подправката увеличава производството на серотонин и допамин - невротрансмитерите в мозъка, които правят хората по-щастливи. Куркумата предпазва и черния дроб от свободните радикали и оксидативно увреждане, стимулира отделянето на повече жлъчни киселини, облекчава подуването на корема и намалява чувството за пълнота, като подпомага собствените процеси на детоксикация на организма. Така на практика куркумата е практически чудодейна подправка, и то 100% натурална.
Добави Коментар