Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Малки трикове, с които да преборим конденза

Почиствайте редовно первазите. Там влагата се задържа най-дълго и често мухълът се появява първо именно там
Ключови думи: конденз, тактики, как, да се справим,

Сутрините вече стават все по-хладни, а вътре – уют, кафе и... конденз по стъклата. Водните капчици, които уж безобидно се стичат по прозорците, всъщност са първият сигнал за проблем: влага, която няма къде да избяга. Ако я игнорираме, следващият гост е мухълът – и той никога не пристига сам. "Фокус“ подготви практични съвети за вас.

Първо да си отговорим на въпроса – защо се появява конденз?

Кондензът е резултат от проста физика: когато топъл, влажен въздух се срещне със студена повърхност (в случая – прозореца), водната пара се превръща в течност. Колкото по-висока е влажността в помещението, толкова по-голям е шансът това да се случи.

Според Националния институт по метеорология и хидрология оптималната влажност в дома трябва да е между 40 и 60%. Над 60% вече говорим за среда, в която плесените се чувстват прекрасно.

Безспорен факт се причините, които влошават ситуацията

  1. Готвенето без абсорбатор. Котлонът, който къкри с вкусно ястие, отделя литри водна пара на ден.
  2. Сушенето на дрехи в помещение без вентилация. Пране + топлина = идеален влагоуловител.
  3. Непроветряването. Много хора смятат, че отварянето на прозорци през влажно време само "вкарва“ повече влага, но това е мит.

Проветрявайте правилно. Не оставяйте прозорец леко открехнат цял ден. По-добре – широко отворен за 5–10 минути, два до три пъти дневно. Така се сменя въздухът без да се охлаждат стените.

Използвайте абсорбатор, дори при варене на чай. Модерните абсорбатори елиминират до 80% от отделената пара (данни: Consumer Reports, 2024).

Поддържайте постоянна температура. При температурни колебания над 5°C между помещенията, кондензът се усилва.

Проверете уплътненията на дограмата. Износените гумени ленти позволяват натрупване на студени зони, по които влагата "каца“ първо.

Използвайте влагоуловител. Електрическите модели с йонен филтър могат да извлекат до 0.5 литра вода на час. При липса на такъв, буркан със сода бикарбонат или сол също помага за локално намаляване на влажността.

Почиствайте редовно первазите. Там влагата се задържа най-дълго и често мухълът се появява първо именно там.

И за да не бъдем голословни – изследване на University College London показва, че дори 5% повишаване на влажността на въздуха в дома увеличава риска от поява на плесенни спори с 25%. А тези спори, освен че развалят фасадата на стената, могат да причинят алергии и дихателни проблеми, цитирано plovdiv24. 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Драма с питони в София РИОСВ в столицата отне незаконно отглеждани змии Убийство като от филм на ужасите в България Син умъртви мъчително майка си
Путин държи в ръцете си страшилището Статус-6 Според руският президент военните сили на страната са изпробвали успешно торпедото "Посейдон" Частични самопризнания за "Обира на века" Кражбата се разплита, но бижутата остават в неизвестност
20 г. затвор за мъж за жестоко убийство в София Садистът удрял жертвата си с ръце и крака ТИР се запали в движение Шофьорът с бърза намеса
Сини кучета се появиха в Чернобил (ВИДЕО) Най-вероятно са попаднали в някакъв химикал ЕДИН ГРАМ ЖИВОТ – филм с мисия, провокация и послание В ролите ще видим като актьори Ивайло Захариев, Калоян М. Патерков, Тервел Пулев, Доби Главинчева, Симона Йорданова, Павел Димчев, Лео Панов, Александър Везенков и др.
Звезда на поп-фолка се завръща Индивидуално Баница с яйца и мляко: Без кори, без брашно - непременно опитайте тази лесна закуска Идеална за бърза и питателна нисковъглехидратна закуска или лека вечеря
Никой не очакваше от Ръждавичка тези думи за Наталия Разплака с емоционално изказване за съотборничката си Когато искам гостите да ахнат, винаги приготвям това Италианско пилешко руло – увиваш, печеш и става мозък! Вкусът е страхотен като основно ястие или като част от студено предястие