Забрави сложните многопластови кори! Това е най-лесната рецепта за ябълков пай - режеш, заливаш и печеш
Кога, ако не сега, е време да се потопим в магията на есенните печива? Листопадът, уютното одеяло, любимата книга… и, разбира се, ароматът на домашен ябълков пай, който изпълва целия дом. Тази рецепта е създадена за моментите, в които искаш максимален вкус с минимални усилия.
Забрави сложните многопластови кори! Това е най-добрата алтернатива на традиционната шарлотка – обикновен ябълков пай със заквасена сметана, който се приготвя буквално за минути, а резултатът е мек, сочен и достоен за всяка бабина прегръдка.
Съставки: Всичко, което ви трябва за перфектния бърз сладкиш
Тази рецепта е изключително гъвкава и не изисква прецизност. Повечето продукти вероятно вече са в кухнята ви!
Необходими Продукти
Ябълки 4 броя
Пшенично брашно 2-3 чаши
Захар 150 гр
Яйце 5 броя.
Ванилова захар 15 гр
Сметана 60 гр
Масло 100 гр
Бакпулвер 10 гр
Захар на вкус
Канела на вкус
Сол на вкус
Начин на Приготвяне
Подготовка: Само 4 Лесни Стъпки до Есенния Уют
Стъпка 1: Течната основа
Разбийте яйцата в дълбока купа. Добавете захарта и разбивайте, докато сместа стане светла и пухкава. Прибавете щипка сол и разтопеното масло. Разбъркайте.
Стъпка 2: Замесване на тестото
Към течната смес добавете заквасената сметана и ваниловата захар. Разбъркайте до хомогенност.
В отделен съд смесете брашното с бакпулвера. Пресейте сухата смес на части към течната. Разбъркайте внимателно, докато получите гладко, но гъсто тесто – малко по-гъсто от кексово.
Стъпка 3: Ябълките – сърцето на пая
Обелете и почистете ябълките от семките. Нарежете ги на големи кубчета или по-дебели клинове.
Изсипете нарязаните ябълки директно в тестото и разбъркайте добре, за да може всяко парченце да се покрие с течната смес. Това е тайната на сочността!
Стъпка 4: Печене и финални щрихи
Постелете тава за печене (около 20×30 см или кръгла ø24-26 см) с хартия за печене. Изсипете тестото с ябълките и го разпределете равномерно.
Печете в предварително загрята фурна на 180C за около 20 до 30 минути.
Оставете готовият бърз ябълков сладкиш да изстине леко. Преди сервиране нарежете на квадрати и поръсете щедро с пудра захар и канела.
Добави Коментар