Тайната падна: Ето как да сготвим перфектната паста!
Перфектните спагети вече не са мистерия! Ново проучване на учени от Университета в Лунд, Швеция, разкри какво точно запазва любимата ни паста еластична и стегната дори след варене.
Оказва се, че ключът е… глутенът – протеинът, който изгражда защитна мрежа около нишестето и не позволява на спагетите да се разпаднат във врящата вода.
Глутенът – естественият „щит“ на пастата
Шведските изследователи сравнили структурата на обикновени и безглутенови спагети на микроскопично ниво. Резултатите са категорични:
- Обикновените спагети запазват формата си благодарение на глутена.
- Безглутеновите се разпадат по-лесно и изискват много прецизно време на варене, иначе стават кашави.
„Глутенът действа като предпазна мрежа, която заключва нишестето и запазва структурата на пастата“, обяснява ръководителят на проучването д-р Андреа Скоти.
Солта също има тайна роля
Не само глутенът е важен. Учените установили, че количеството сол във водата влияе не само върху вкуса, но и върху структурата на спагетите.
– Ако добавите твърде много сол, пастата може да загуби еластичността си.
– При точното количество сол (около 1 супена лъжица на 1 литър вода) спагетите стават стегнати, еластични и идеално сварени.
Как да сготвим перфектните спагети според науката?
- Използвайте обикновена паста с глутен
- Слагайте точното количество сол – около 1 супена лъжица на литър вода
- Варете ал денте – не преварявайте!
- Не чупете спагетите – това нарушава структурата им
Шведският екип продължава изследванията си, за да разбере как готвенето влияе на хранителната стойност на пастата и как тя се променя в процеса на храносмилане.
Добави Коментар