Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тайната падна: Ето как да сготвим перфектната паста!

Ключови думи: паста, готвене, щит, спагети, сол, варене, Швеция, проучване

Перфектните спагети вече не са мистерия! Ново проучване на учени от Университета в Лунд, Швеция, разкри какво точно запазва любимата ни паста еластична и стегната дори след варене. 

Оказва се, че ключът е… глутенът – протеинът, който изгражда защитна мрежа около нишестето и не позволява на спагетите да се разпаднат във врящата вода.

Глутенът – естественият „щит“ на пастата

Шведските изследователи сравнили структурата на обикновени и безглутенови спагети на микроскопично ниво. Резултатите са категорични:

- Обикновените спагети запазват формата си благодарение на глутена.
- Безглутеновите се разпадат по-лесно и изискват много прецизно време на варене, иначе стават кашави.

„Глутенът действа като предпазна мрежа, която заключва нишестето и запазва структурата на пастата“, обяснява ръководителят на проучването д-р Андреа Скоти.

Солта също има тайна роля

Не само глутенът е важен. Учените установили, че количеството сол във водата влияе не само върху вкуса, но и върху структурата на спагетите.

– Ако добавите твърде много сол, пастата може да загуби еластичността си.
– При точното количество сол (около 1 супена лъжица на 1 литър вода) спагетите стават стегнати, еластични и идеално сварени.

Как да сготвим перфектните спагети според науката?

- Използвайте обикновена паста с глутен
- Слагайте точното количество сол – около 1 супена лъжица на литър вода
- Варете ал денте – не преварявайте!
- Не чупете спагетите – това нарушава структурата им

Шведският екип продължава изследванията си, за да разбере как готвенето влияе на хранителната стойност на пастата и как тя се променя в процеса на храносмилане.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Празнуваме Никулден, над 200 000 българи черпят днес Днес е празник и за моряци, банкери и търговци, и за бургазлии Как да създаваш по-привлекателно видео съдържание директно от телефона си
Ученици и учители искат 40-минутни часове В Първа езикова гимназия във Варна Меси посочи основните фаворите за Световното, липсата на един отбор отвори дискусия Лионел не сложи Роналдо и Португалия сред основните конкуренти на Аржентина
Радикални промени за три зодии Съвпадът между Венера и Плутон отключва дълбоки вътрешни процеси Как да премахнете жълтите петна от възглавници Ето ефикасен трик
Симеон Николов с нов блестящ мач в Русия, Локомотив е лидер Разпределителят направи 7 точки, 5 от блокада Трима души загинаха при катастрофа между кола и товарен автомобил Зловещ инцидент край Търговище
Кой ще спечели "Игри на волята" Победителят със сигурност ще е мъж Страхува ли се Ландо от "Лудия" Макс във Формула 1 В Макларън остават спокойни
73-годишен българин е задържан за опит за убийство Екшънът се случи в град Казанлък Официално: Николай Дачев е новият директор на Спортното в Бургас "Вярвам, че силата ни е в екипната работа", каза той