Какво ще се случи, ако миете зеленчуците и плодовете със сода и оцет
Как правилно да почистваме плодове и зеленчуци, за да премахнем замърсявания, микроби и пестициди? Разбрахме дали обикновена вода е достатъчна или са необходими допълнителни почистващи препарати.
Чистите и лъскави ябълки, краставици или домати от рафтовете на супермаркетите изглеждат готови за консумация. Но повърхността на плодовете и зеленчуците може да съдържа цял „коктейл“ от нежелани вещества – от прах и почвени частици до микроби, гъбични спори, остатъци от пестициди и восъка, който понякога се използва за запазване на външния вид на плодовете. Затова всички плодове и зеленчуци трябва да се измиват.
Прах, остатъци от почва и микроби
Експертите са съгласни, че в повечето случаи обикновена течаща вода с комфортна температура е достатъчна. Това е достатъчно, за да се премахнат основните замърсители – прах, почва и повечето микроби. Топлата вода не прави плодовете и зеленчуците по-чисти и понякога дори може да повреди външния им вид или текстурата им.
Най-важното е да измиете старателно повърхността. Твърдите зеленчуци (като картофи, моркови и краставици) могат да се търкат с четка, докато меките плодове с тънка кора могат да се търкат с ръце или гъба. След измиване е най-добре да подсушите продуктите с чиста кърпа или кухненска хартия, за да премахнете останалата влага и евентуални следи от мръсотия.
Сапун и перилни препарати
Избягвайте използването на сапун или други почистващи продукти. Корите на плодовете и зеленчуците са порести, което позволява на вещества от сапуна да проникнат (и е почти невъзможно да се отстранят). Тези вещества могат да попаднат в кожата и да причинят дразнене или алергична реакция.
Сода бикарбонат, оцет и пестициди
Друга причина, поради която мнозина се съмняват в ефективността на простото измиване с вода, са пестицидите. Съвременните плодове и зеленчуци често се третират с химикали, за да се предпазят от вредители и мухъл. Тези вещества помагат за запазване на реколтата, но следи от тях могат да останат върху кората и дори частично да проникнат във външните слоеве на плода. Пълното премахване на тези съединения, особено ако са се абсорбирали в кожата, е практически невъзможно.
Относно ефективността на содата
Някои данни показват, че разтвор от сода бикарбонат може да е по-ефективен от обикновената вода. Например, проучване на учени в лаборатория за анализ на пестициди в Масачузетс показа, че разтвор от сода бикарбонат премахва остатъците от пестициди от ябълките значително по-добре от обикновената вода.
В друго проучване турски учени установиха, че разтвори от сода бикарбонат премахват до 60–80% от някои пестициди. Това е сравнимо с резултатите от търговските почистващи продукти, предназначени за такива цели.
Относно ефективността на оцета
Разтворите на оцет също показват забележим ефект. Например, едно проучване установи , че изплакването на зеленчуци с 5% оцет намалява нивата на някои пестициди с 60–75%. Подобни резултати са получени и за ягоди: 3% оцет премахва почти два пъти повече химически остатъци от обикновената вода.
Как правилно да миете различните видове плодове и зеленчуци
Картофи, моркови, цвекло, репички и други кореноплодни зеленчуци е най-добре да се накиснат в топла вода за 10-15 минути, за да се омекне засъхналата мръсотия. След това ги изтъркайте обилно с четка и изплакнете под течаща вода, докато се отстрани цялата останала мръсотия.
Зеле
Преди да измиете зелето, отстранете външните листа, тъй като те са тези, които най-често натрупват прах и микроорганизми. Потопете главата зеле в хладка вода за няколко минути, за да отстраните всички малки насекоми. По-лесно е да разделите карфиола на розички, така че да можете да измиете всяка част поотделно.
Зелени зеленчуци
Внимателно сортирайте копъра, магданоза, кориандъра, зеления лук, киселеца и листата от маруля, като отстраните корените и повредените части. След това накиснете зелените зеленчуци в хладка вода за около 15 минути, като разбърквате и сменяте водата от време на време, докато стане бистра. За допълнителна дезинфекция накиснете зелените зеленчуци в слаб разтвор на сол или оцет (1 супена лъжица на литър вода) за около половин час, след което изплакнете обилно с чиста вода.
Грозде
Най-добре е да изплакнете гроздовете под течаща вода. След това оставете водата да се отцеди. Ако плодовете са плътно слепени една за друга, те могат внимателно да се отрежат с ножица. Не се препоръчва обаче да се отстраняват плодовете от дръжките им, тъй като те предпазват пулпата от микроби и преждевременно разваляне.
Горски плодове
Малините, черешите, касисът и други деликатни плодове изискват особено внимателно измиване. Най-добре е да ги поставите на един слой в гевгир и да ги държите под течаща вода за около 5 минути.
Ягоди
Най-лесно е да накиснете ягодите за 5-10 минути в хладка вода, за да отстраните пясъка или мръсотията, след което внимателно да ги изплакнете под течаща вода. След това е най-добре да ги подсушите, като ги поставите върху салфетка или кърпа.
Винаги трябва да миете плодовете и зеленчуците, дори и да изглеждат идеално чисти. В повечето случаи обикновена течаща вода и леко механично търкане са достатъчни, докато содата бикарбонат и оцетът трябва да се използват само като добавка. Тези разтвори намаляват нивата на пестициди, но не ги премахват напълно.
Добави Коментар