Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-бързата и нежна торта, която трябва да се опита

Ключови думи: торта, извара, десерт

Пандишпанът със заквасена сметана е един от онези класически десерти, които впечатляват с простота и изискан вкус. Меките, въздушни блатове се съчетават с нежен крем, в който леката киселинност на заквасената сметана се прелива със сладостта на захарта, създавайки хармония, която се топи в устата.

Историята на пандишпана започва през XVI век в Европа. Първите рецепти идват от Италия, където сладкарите разработват техника за разбиване на яйца и захар до пухкава смес, която се запазва при печене. По-късно френските и английските майстори усъвършенстват рецептата, придавайки й още по-фин вкус и структура. В Русия пандишпанът става популярен през XIX век, особено сред аристокрацията, където се сервира по време на чаени събирания и празнични вечери.

Заквасената сметана, от своя страна, е продукт със славянски корени. В селските домове тя е била лесно достъпна и широко използвана в кулинарията. Когато се комбинира със захар и ванилия, се превръща в лек, ароматен крем, който не изисква сложна обработка, но придава на десерта богат вкус и свежест.

Необходими продукти за блата:

Яйца – 5 бр.

Сол – щипка

Захар – 170 г

Олио – 50 мл

Мляко – 150 мл

Брашно – 260 г

Бакпулвер – 1 ч.л.

Необходими продукти за крема:

Извара – 300 г

Захар – 170 г

Заквасена сметана – 300 г

Ванилин – 1 ч.л.

Кокосови стърготини – 50 г

Шоколадови парченца – за украса

Приготвяне:

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Белтъците разбийте със сол до пухкав сняг, след което постепенно добавяйте захарта, докато се разтвори напълно.

Добавете жълтъците към разбитите белтъци и разбийте добре. Влейте олиото и млякото, разбъркайте до хомогенност.

Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го добавете към сместа, като разбърквате внимателно, за да запазите обема. Получава се гъсто, но леко тесто.

Изсипете тестото във форма за печене, покрита с хартия, и печете в предварително загрята фурна на 165°C за 35–40 минути. Оставете блата да изстине, след което го разрежете на три равни слоя.

За крема разбийте изварата със захарта и заквасената сметана до гладка, кремообразна консистенция. Добавете ванилина за аромат.

Намажете всеки блат с обилен слой крем и подредете тортата. С останалия крем покрийте горната и страничните части.

Поръсете кокосовите стърготини и украсете с шоколадови парченца.

Резултатът е десерт с кадифена текстура, балансиран вкус и елегантна визия, подходящ както за семейна почерпка, така и за специални поводи. Пандишпанът със заквасена сметана е пример за това как с малко на брой, но качествени продукти, може да се създаде сладкарско изкушение, което радва и очите, и небцето.

 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Пиян полицай помете колата на семейство от Перник  После ги заплашил грозно  Димитър Димитров - Херо поема един от най-големите родни отбори Ще е треньор на Ботев Пловдив
КЗК проверява президентството заради медицинско оборудване, дарено от "Българската Коледа" Подадена е жалба Висши политици на САЩ и Русия се чуха по телефона Разговорът е продължение на диалог между президентите на държавите
Руснаци с големи възможности се удавиха Предприемачът е бил на семейна ваканция Съдили Ева Веселинова за над 1 милион лева Ева Веселинова не се разделила наистина с предаването „Господари на ефира”, в което се прослави като репортер
Ансамбъл Българи ще гостува в Бургас Ще бъдат подпомогнати благотворителни каузи Димитър Николов награди бургаските медалисти от Европейското първенство по Кудо Кметът Димитър Николов награди бургаските деца, които спечелиха медали от Европейското първенство по кудо, на което морският град бе домакин
Самуел Мануелян, дует Paradox и „Прегърнат облак“ със съвместен концерт в Бургас Те ще изпълняват заедно “Гарване”, “Мечтател” и “Портокалов сок” Сашка Васева разпиля тв шоу. Води до депресия Легендата на 90-те с интересно изказване
Геро продължава с корекциите Актьорът ще си реже увисналата кожа Проведе се ключов разговор за бъдещето на Карлос Насар Индикациите са, че срещата е положителна