Разберете дали яйцето е готово само с едно въртене
Сварените яйца са любима закуска за много хора. Често обаче е трудно да се определи дали са готови.
Опитни готвачи споделиха трик, който може да ви помогне да определите дали яйцата ви са готови.
Създателят на марката Better Eggs и експерт Хенри О'Конър обясни, че просто поставете яйцето върху равна повърхност, като плот или дъска за рязане, и внимателно го завъртете. Ако яйцето се върти плавно и равномерно, то е твърдо сварено; ако се клатушка, е меко.
„Мекото или сурово яйце съдържа течност вътре, която се движи, докато се върти, нарушавайки баланса му и карайки го да се накланя. Твърдо свареното яйце обаче е напълно твърдо, така че се върти равномерно. Това е хитър пример от кухненската физика“, обясни Хенри.
Той също така увери, че методите за проверка на готовността на яйцата, като разклащане или потапяне във вода, не са ефективни.
Освен това, според Хенри, има един трик за определяне на свежестта на яйцето. За да направите това, напълнете купа с вода и внимателно спуснете яйцето в нея.
Ако потъне и лежи плоско, то е прясно. Ако потъне, но стои изправено, яйцето все още е безопасно за консумация, но трябва да се изяде възможно най-бързо. Ако яйцето изплува на повърхността, то е развалено и трябва да се изхвърли. / jenata.blitz.bg
Добави Коментар