Намерих стария тефтер на баба, там пише тайната на млякото с ориз за плътна текстура
Млякото с ориз е класически, топъл десерт, който моментално събужда носталгия и топли спомени. Този „крем с ориз“ е перфектният начин да зарадвате близките си у дома с нещо сладко, нежно и домашно.
Рецептата за мляко с ориз не е никак трудна, но изисква търпение, за да се получи онази кадифена, плътна текстура, която всички обичаме. Ето как да постигнете съвършенство, без да е необходимо да сте професионален готвач.
Необходими продукти за ароматния крем с ориз
За този любим десерт са ви нужни само няколко основни съставки:
250 г ориз
1 л. прясно мляко
150 мл. вода
7 с.л. захар
1 ч.л. ванилия
1/2 ч.л. канела
Начин на Приготвяне (Стъпки за Плътен Крем)
Ключът към вкусния млечен ориз е бавното готвене и правилното съотношение на течностите.
1. „Напиване“ на ОРИЗА
Поставяне: Сложете ориза в подходяща тенджера (с дебело дъно, за да не залепне).
Готвене с Вода: Залейте ориза със 150 мл вода. Гответе на силен огън, като бъркате енергично, докато оризът поеме водата напълно (около 5 минути).
2. Варене с Млякото
Добавяне на Млякото: Намалете котлона на среден/слаб. Прибавете прясното мляко, захарта и ванилията.
Бавно Варене: Варете ориза, като често разбърквате (за да не залепне на дъното), докато оризът напълно поеме млякото и сместа се сгъсти до консистенцията на плътен крем. Това обикновено отнема около 25 минути.
Тънкост: Оризовият крем трябва да има консистенция на рядка каша, когато го свалите от котлона, тъй като ще продължи да се сгъстява, докато изстива.
3. Сервиране
Разпределяне: Разделете горещото мляко с ориз на порции в купички или гювечета.
Охлаждане: Оставете го да изстине напълно.
Покритие: Преди сервиране, поръсете обилно с канела на прах.
Насладете се на този любим десерт от детството! Приятен апетит!