Една лъжичка от това и киселите краставички стават неустоими
Хрупкавите кисели краставици са възхитително предястие за всяко хранене. Те са толкова вкусни, че дори саламурата се пие лесно.
А процесът на приготвяне е изненадващо прост. Дори и да нямате опит със зимнината, определено можете да се справите.
Рецептата за тези кисели краставични не е никак сложна, но знайте, че методът на приготвяне е по-различен. По време на мариноването предястието претърпява ферментация и се обогатява с млечнокисели бактерии, които са полезни за червата. Вкусни кисели краставици за зимата могат да се приготвят дори у дома, без да е необходима дъбова бъчва.
Кисели краставици като тези от бъчва
За приготвяне пригответе средно големи корнишони, които лесно се побират в буркан, заедно с пресни билки. Солта трябва да е без йод, в противен случай туршията може да се взриви.
Съставки за трилитров буркан:
- Два килограма краставици;
- Литър и половина вода;
- Две непълни супени лъжици сол;
- Три скилидки чесън;
- Лист от хрян;
- Две листа от касис;
- Две чадърчета копър;
- Пет зърна черен пипер;
- Половин чаена лъжичка горчица на прах.
Сортирайте краставиците, измийте ги обилно под течаща вода и ги оставете в студена вода за няколко часа. След това изплакнете отново. Нарежете едро хряна, копъра и листата от касис. Обелете и нарежете чесъна.
Напълнете плътно корнишоните в буркана, като ги смесите с чесъна. Поръсете отгоре с билките. Отделно разтворете солта във вода със стайна температура и добавете зърната черен пипер.
Изсипете маринатата в буркана, докато течността достигне до раменете. Можете също да направите кисели краставички в кофа, като увеличите пропорционално съставките. Поставете съда в по-голяма тенджера или купа, тъй като течността може да се разлее по време на ферментацията.
Поставете широка купа върху кофата или буркана, след което поставете тежест отгоре. Оставете сместа да ферментира 3-4 дни. След два дни краставиците ще бъдат леко осолени. След три дни разтворът трябва да побелее.
В този момент киселите краставички са готови. Можете да ги консумирате веднага или да ги затворите за съхранение през зимата.
За втория вариант стерилизирайте буркана и прехвърлете краставиците в него. Изхвърлете зелените. Изсипете саламурата в тенджера и я оставете да заври, като отстранявате пяната. Залейте кисели краставичките със саламурата догоре.
За да придадете на маринованите краставици вкус на отлежали в бъчви краставици, добавете „секретна“ подправка: горчица на прах.
Тя прави зеленчуците по-хрупкави и удължава срока им на годност. Изсипете я в буркана и затворете с капаци, преварени с варене. Оставете консервите да се охладят под одеяло, след което ги прехвърлете на място за постоянно съхранение, пише jenata.blitz.bg
Добави Коментар