Лесна и много вкусна рецепта за сибирски пелмени
За тестото:
300 – 350 гр бяло брашно
1 яйце
6 гр сол
150 мл топла вода
За пълнеж:
200 гр телешка кайма
1 яйце
1/2 глава кромид лук настърган или много ситно нарязан
сол, черен пипер на вкус
За бульона:
готов телешки бульон
зеленчуци за супа
Плънката се приготвя винаги два часа по-рано и я оставям покрита и на студено в хладилник да си отлежи.
За целта в купа смесвам каймата с лука, подправките и яйцето. Омесвам като за кюфтета.
С чаена лъжичка слагам по малко от каймата. Количеството е само на върха на лъжичката. Важно е да не са големи, защото има опасност да се разтворят готовите пелмени после.
Замесете твърдо тесто от брашното, водата, яйцето и щипка сол. Омесете го много добре и го разточете на тънък лист. С помощта на чаша изрежете кръгове.
За плънката запържете в малко мазнина лука и добавете каймата. Бъркайте, оставете да се запържи и подправете със сол и черен пипер.
Слагайте в средата на всеки кръг по малко от плънката, прегънете кръговете на 2, така че да се получи полумесец. Притиснете с пръсти краищата, за да слепнат добре.
Пускайте сибирските пелмени във вряща и подсолена вода или бульон. Когато изплуват на повърхността, ги изваждайте с решетъчна лъжица.
Поднесете пелмените горещи, полети със сметана или сос от горчица , разреден с малко оцет. По желание може да ги запържите до лек загар в сгорещена мазнина, цитирано recepti.gotvach.bg.
Добави Коментар