Изненада с цените на храните тази седмица
Движението на цените на основните хранителни стоки, плодове и зеленчуци у нас остава разнопосочно, показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който проследява стойността на хранителните стоки на едро, бележи лек спад от 0,13 процента до 2,267 пункта спрямо 2,270 пункта седмица по-рано.
Зеленчуци с противоречиви тенденции
Сред зеленчуците най-осезаемо поскъпване се наблюдава при червените и зелените чушки – съответно с 4,22% и 3,56%, до средни цени от 2,15 лв. и 1,82 лв. за килограм. Повишения има и при зелето (3,16%), което достига 0,98 лв./кг, както и при морковите (2,82%) – 1,22 лв./кг.
Цената на краставиците също се покачва с 2,80% до 2,15 лв./кг, докато доматите поевтиняват с 1,70% до 2,55 лв./кг. Най-сериозен спад бележат картофите – с 8,96% до 0,92 лв./кг, следвани от тиквичките (–7,03%) и зрелия лук (–1,17%).
Дините поевтиняват, гроздето поскъпва
При плодовете спадът в цените е още по-осезаем. Дините поевтиняват с 16,34% до 0,54 лв./кг, а лимоните – с 9,55% до 3,90 лв./кг. Ябълките също вървят надолу с близо 6% до 2,52 лв./кг.
Обратно, гроздето поскъпва с 3,19% до 2,99 лв./кг, а бананите – с 1,45% до 2,80 лв./кг.
Млечни продукти и месо
Млечните стоки поскъпват: кравето сирене се търгува по 12,16 лв./кг (+1,45%), кашкавалът тип „Витоша“ – по 18,10 лв./кг (+1,27%), а киселото мляко – с ръст от 2,47% до 1,39 лв. за кофичка от 400 грама. Прясното мляко обаче поевтинява леко до 2,28 лв./л (–0,44%), както и кравето масло – с 0,81% по-евтино, по 3,11 лв. за 125 г.
Замразеното пилешко месо поскъпва с 0,87% до 7,02 лв./кг, а яйцата размер М – с 1,88% до 0,38 лв. за брой.
Основни хранителни продукти
Брашното тип 500 отчита ръст от 1,97% и достига 1,53 лв./кг. Захарта поевтинява с 0,99% до 1,80 лв./кг, олиото – с 1,44% до 3,15 лв./л, а оризът – с 0,73% до 3,25 лв./кг.
Според ДКСБТ разнопосочните движения при цените показват стабилен, но динамичен пазар, в който сезонността и търсенето продължават да влияят най-силно на крайните стойности.
Добави Коментар