Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Туршията и безценните ѝ ползи за здравето

Ключови думи: туршия, здраве, ползи, печени чушки, зеленчуци, пробиотици

Пухкавият червено-оранжево-жълт килим навява настроение за чаша чай, топло одеяло и горяща камина за едни, за други – спомен за приготвяните от баба лютеница, туршия и кисело зеле.

Извън романтичното преживяване, което връща в детството, слагането на зимнина съдържа в себе си и мъдростта на предишните поколения. Когато в аптеките не са продавани готови пробиотици, нашите предци са си ги набавяли чрез … туршия. 

Най-благоприятните за здравето туршии са тези, приготвени чрез естествена ферментация. Това означава, че зеленчуците се осоляват само с вода и сол, без добавяне на оцет, олио и без подлагане на термична обработка. Именно по време на този процес се образуват ценни ензими, които оказват благотворно влияние върху човешкия организъм. Така наречените „сурови“ туршии запазват витамините и полезните вещества на продуктите, за разлика от стерилизираната зимнина.

Ферментиралите зеленчуци са естествен източник на пробиотици, които подпомагат работата на стомашно-чревния тракт и укрепват имунитета. Освен това съдържат повече витамини – особено витамин C и от групата B – както и антиоксиданти, които забавят процесите на стареене. Благодарение на електролитите в тях, туршиите спомагат за поддържане на водно-солевия баланс и могат да облекчат мускулните крампи. Добавянето на чесън пък ги превръща в естествено средство срещу настинки и вируси през студените месеци.

Ферментирането на зеленчуци е древен метод за съхранение на храна, използван още от първите цивилизации. Смята се, че именно този начин на консервиране е имал ключова роля за развитието на човечеството. Исторически е известно, че английските моряци са се предпазвали от скорбут благодарение на киселото зеле и киселите краставички, богати на витамин C.

Съвременни изследвания потвърждават, че редовната консумация на туршии има множество ползи – подпомага възстановяването при артрит, язва и други стомашни проблеми. Едно от най-ценните им качества е способността да ускоряват метаболизма. Ферментиралите ензими се усвояват лесно, подобряват храносмилането и поддържат здравословната функция на червата. Освен това дрождите, образувани при ферментацията, намаляват съдържанието на захари и улесняват преработката на храната. Млечно-киселите бактерии в туршиите предпазват от образуването на канцерогенни вещества в червата.

Според специалистите, в естествено ферментиралите зеленчуци се съдържат и полезни омега-3 мастни киселини. Те подобряват концентрацията, зрението и имунната защита на организма, а също така действат противовъзпалително. Благодарение на естествените пробиотици, туршиите стимулират перисталтиката и се борят с гъбични инфекции.

Много проучвания доказват, че домашните ферментирали зеленчуци съдържат дори повече витамини от пресните. Особено полезни са зимнините с чесън, които спомагат за превенция на простуди и грип през зимата.

Не само зеленчуците, но и самата марината на туршията има благотворен ефект. Тя е богата на електролити, които поддържат водно-солевия баланс в тялото. Съдържащият се в нея калий предотвратява мускулни спазми след физическо натоварване, без да добавя излишни въглехидрати. При някои хора течността от туршия действа леко разхлабващо и може да подпомогне редуцирането на теглото.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Защо умните жени остават необвързани: 7 често срещани грешки във връзките Понякога жените чувстват, че техните успехи и постижения ги правят недостъпни за другите. Това може да създаде бариера и да отблъсне потенциални партньори 3 ясни знака, че някой ви харесва, дори и да го крие Вижте ги
Как се обличат дамите според зодията си Женственост, мекота, романтика - всичко това е преплетено в стила на жената Рак Рецепта за най-вкусните картофи по селски – ароматни, хрупкави и лесни за приготвяне Ето я рецептата
Имате ли болки в кръста? Ново проучване разкри колко минути на ден трябва да ходите Болката в долната част на гърба често е резултат от слабост в мускулния корсет, който поддържа гръбначния стълб Владо Карамазов сбъдна мечтата си! Светът говори за неговия проект от Белене! Кои точно са големите имена, застанали зад продукцията, Владо засега пази в тайна
Направете това с радиатора преди отоплителния сезон, за да спестите пари Замърсените радиатори намаляват ефективността и разнасят прах. Вижте лесни стъпки за почистване и свеж дом Бригита Чолакова била глас на Централна гара На 6 октомври се навършиха 26 години от кончината на грандамата на БНТ от времето на соца Бригита Чолакова. А на 12 октомври стават 92 години от рождението ѝ
Защо е полезно да ходим на пети По стъпалата ни има много активни точки и нервни окончания Не може да бъде! Део чукна 50! „Младостта ми е ген. Дължа го на двете ми баби – Даша, която преди две седмици стана на 99, и на другата – Данка, тя, за съжаление, почина в началото на 2025 г. на 95 години.“
Туршията и безценните ѝ ползи за здравето Ароматът на печени чушки през есента може да увлече в романтика дори и тези, които не си падат по приготвянето на зимнина Задаващ се циклон носи нови значителни валежи! Според Европейския модел и ICON се очаква около 20-ти октомври нашата страна отново да попадне в периферията на зона с високо налягане