Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа?

Ключови думи: кисело зеле, рецепта, коледа, бидони

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия.

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане. Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа.

Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле.

Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.

Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.

Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност.

Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества, предава "Дарик".

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Картини на Георги Баев стават част от мисията „Нов роял за талантите на Бургас“ Двете дарени картини ще бъдат включени в благотворителната изложба „Нов роял за талантите на Бургас“, която ще бъде открита на 1 декември 2025 г. от 18:00 ч Всяка година за коледната трапеза правя тези крехки маслени сладки с фъстъци - лесна и бърза рецепта Пригответе се за сладкиш, който се топи в устата
Очаква ни дъжд за Никулден Зимни температури през втората седмица на декември Това е най-лесният начин да се разпознае истинска евробанкнота Най-лесният начин да се разпознае истинска банкнота е чрез метода „пипни, разгледай и наклони“
Тамара Глоба: Декември идва с един галеник на съдбата За Овните началото на декември носи темата за личните граници Старомоден сладкиш с череши, потопен в богат шоколадов сос
Как да смените личния си лекар: Най-чести грешки и полезни съвети Смяната се извършва два пъти годишно – от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември Важна информация за пътуващите по тази магистрала край Пловдив Ограничава се движението в платното за Пловдив в 6-километров участък от АМ „Марица“ в близост до село Крум. Шофирайте внимателно!
Как ще купуваме винетки в евро и на какви цени Стотици хиляди винетки изтичат през декември и януари Max Fight 64 няма да е просто битка – ще бъде сцена за национално обединение Запрянов влиза в клетката със сърце, не само с опит
Почина съпругата на космонавта Георги Иванов Лидия бе голямата любов на генерал-лейтенанта Жена купи от магазин за месо колбас, който се оказа пълен с червеи На публикуваните от нея кадри ясно се вижда как малки червеи “щъкат" вътре в колбас, който жената е купила за семейството си