Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа?

Ключови думи: кисело зеле, рецепта, коледа, бидони

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия.

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане. Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа.

Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле.

Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.

Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.

Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност.

Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества, предава "Дарик".

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Модел загина в адска катастрофа, остави момиченце сираче Трагедията се случи в Бразилия, известната жена е била без колан Скала падна на пътя на прохода Шипка Каменната маса затруднява движението по пътя Габрово – Казанлък 
Бунтарката на бургаската сцена Никол Мерджанова се присъединява към трио No Gravity Бургаското трио No Gravity започва есента с новина – 17-годишната Никол е новият член на групата Петкова: Слуховете, че българите обедняват, са абсолютно неверни Финансовият министър се аргументира с увеличение на разходите за персонал, социални плащания и пенсии
Мъж отиде за риба, одраска се и след 12 часа се случи нещо ужасяващо Човекът остана без крак "Хамас" и Израел са разменили списъци със затворници и заложници Има ли шанс за мир
Средностатистическият българин е остарял с 2 години Живеем предимно в градовете, въпреки че разпределението е доста неравномерно Грета Тунберг твърди, че е била изтезавана в израелски затвор Това станало след ареста на участниците във флотилията за Газа
Таксиджиите напират за ново качване на тарифите в София Искат 1,74 лв. дневна и 2 лева нощна Млади учени в областта на интелигентните системи от БДУ участват активно в международни събития Красимир Кралев, Даниел Стоянов и Димка Шивачева градят своята кариера под ръководството на ректора на БДУ проф. д-р Сотир Сотиров
Назрява идея президентът да няма право да участва в политика до две години след мандата си Според СДС, Радев е иззел изцяло ролята на човека-опозиция Петима малки таланти от ОФК "Несебър" с повиквателна за проекто-национален отбор U14 на България Ако продължават така занапред ще постигнат много, е мнението на ръководителя им