Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Един е правилният начин за използване на съдомиялна машина

Ключови думи: съдомиялна машина, домакинство, правила

Вероятно няма друг домакински уред, който да е предизвиква толкова обсъждания, колкото съдомиялната машина. От големия дебат за предварителното изплакване до оптималния начин за подреждане на чинии, чаши и прибори.

Вероятно, повечето от смятат, че е въпрос на лично предпочитание. И все пак, съществуват няколко правила, които е добре да спазваме – за да имаме оптимално чисти съдове, кухненски прибори с дълъг живот и дори за да намалим потреблението на вода.

Експертите в тази област са убедени в това колко важен е начинът, по който подреждаме съдовете. Добро практическо правило е: големи предмети - средни до големи чинии и купи, се поставят на долния рафт, а по-малки и деликатни предмети - чаши, малки чинии или купи и дълги прибори, на горния.

Тавите и платата задължително се слагат покрай страните или задната част на съдомиялната, за да не блокират потока на измиващия препарат. И като цяло съдовете трябва да са обърнати към центъра на съдомиялната за оптимален контакт с водните струи, а чашите и купите да са наклонени надолу, за да се предотврати събиране на вода и да се осигури правилно сушене.

По-добре е да избягваме да поставяме предмети върху зъбците - това може да доведе до надраскване или разместване.

- Остри предмети, като ножове или остриета, е по-добре да се мият на ръка.

- Дървени предмети, включително дъски за рязане и лъжици, могат да се изкривят или напукат при измиване в съдомиялна.

- Тенджери и тигани - особено чугунени и тези с незалепващо покритие. Неръждаемата стомана е изключение, въпреки че честото миене в съдомиялна може да доведе до корозия.

Това, което правим преди и след зареждането на съдомиялната, също е от значение. Експертите отново са единодушни: задължително е са премахнат остатъците от храна. Но чрез изтъргване, а не изплакване. Причината е, че предварителното изплакване намалява ефективността на измиващия препарат. Препаратът е наситен с ензими и молекули, които улавят мазнините и буквално "се нуждае" от остатъци от храна, за да върши работата си.

Все пак някои храни като яйца, сирене и упорити нишестени остатъци може да се нуждаят от леко предварително изплакване или накисване. Тези вещества могат дори да се запекат от топлината на съдомиялната.

Важно нещо, което трябва имаме предвид е и, че пренатоварените и мръсни съдомиялни водят до по-мръсни съдове. Редовното почистване на съдомиялната и филтъра ѝ ще държат кухнята ви в перфектен ред, акцентира ladyzone.bg.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тежка контузия е "Ергенът" Габи бе приета в болнично заведение Група ученици и учители са нападнати от мечка В Канада
Възрастта не е порок Руснакът Овечкин се вихри в хокея в най-силната лига Зеленски представя „алтернативи“ на американския план за мир в Украйна Ако властите в Киев не се откажат от Донбас, може да се се лишат от подкрепата на САЩ
Вълци и мечки предизвикаха смут до България Гръцко село пропищя Лудогорец има нов треньор Назначи викинг
Почина басистът Гари Маунфийлд, Лиъм Галахър е съсипан Редица музиканти изразиха съболезнования Мярката срещу Благомир Коцев ще се гледа във Варна На 27 ноември
Почина световна футболна легенда Играеше като флангови нападател Лара Гут-Бехрами падна жестоко Кариерата й е заплашена
Ман Юнайтед "взривява" баскетбола В Европа Песков с тежки думи за Украйна и Зеленски В Москва считат, че Русия печели поредица от сражения на фронта