Вече не купувам бисквити от магазина, тези масленки стават за нула време
Необходими продукти:
350 грама брашно
130 грама + 1 супена лъжица захар
2 супени лъжици кафява захар
150 грама краве масло
2 яйца
8 грама ванилова захар
щипка сол
60 милилитра хладко прясно краве мляко
1,5 чаена лъжичка суха мая
Начин на Приготвяне
А. Активиране на Маята и Замесване на Тестото
В малка купа смесете хладкото мляко, 1 с.л. захар и сухата мая. Разбъркайте и оставете на топло за 15 минути, докато сместа шупне (активира се).
Разтопете кравето масло.
Към шупналата мая добавете яйцата и разбъркайте. След това сипете разтопеното масло и отново смесете добре.
В голяма купа пресейте брашното и добавете щипка сол.
Постепенно добавяйте мократа смес към брашното и замесете меко, нелепнещо тесто.
Оформете тестото на топка, сложете го в чиста, леко намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло място за 30 минути или докато удвои обема си.
Б. Оформяне на Сладките
В отделен съд смесете 130-те грама захар с ваниловата захар.
Прехвърлете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност и го разточете на голяма правоъгълна кора.
Намажете повърхността на кората с част от захарната смес.
Сгънете кората на две по дължина. Разточете леко, поръсете отново със захар, сгънете пак на две и разточете. Повторете това още веднъж.
След последното сгъване, поръсете повърхността с кафява захар.
С остър нож нарежете тестото на ленти с дебелина 2-3 сантиметра.
В. Печене
Подредете сладките ленти във форма, покрита с хартия за печене.
Сложете в предварително загрята фурна на 180°C.
Печете за 15 минути или докато придобият златист цвят.
Извадете и оставете да се охладят напълно, преди да сервирате.