Яжте тези ядки и отслабвайте без лишения
Дълго време се е смятало, че ядките са забранени по време на диета, защото са твърде мазни и с високо съдържание на калории. Ново изследване обаче напълно променя това схващане, уточнява Daily Mail.
Проучването установи, че когато младите хора ядат 50 грама орехи за закуска, те не само се чувстват по-енергични, но и се представят по-добре на тестове за памет и реакция по-късно същия ден.
Друго проучване за отслабване също установи, че добавянето на ядки към диета с ограничен прием на калории не възпрепятства напредъка. Освен това, в някои случаи хората, които са яли ядки, са загубили повече тегло от тези, които не са. Daily Mail отбелязва, че това не е първият път, когато учените отбелязват ползите от ядките. Някои проучвания показват връзка между консумацията на ядки и намалените нива на диабет, сърдечни заболявания, подобрена плодовитост и подобрена мозъчна функция.
Въпреки тези доказателства, се посочва в статията, много хора са предпазливи към ядките, защото се страхуват, че калориите ще надхвърлят ползите от тях. Експертите обаче твърдят, че е вярно обратното.
Консумацията на шепа ядки дневно осигурява мощна смес от протеини, фибри и здравословни мазнини, която не само ви засища, но и помага за защитата на дългосрочното ви здраве.
„Ядките са изключително богати на хранителни вещества, но тялото не използва всяка калория, която съдържат. Ето защо те нямат същото въздействие върху наддаването на тегло, както други храни с високо съдържание на мазнини“, казва диетологът Грейс Кингсуел.
Оставяйки настрана митовете за теглото, списъкът с ползи е впечатляващ.
„Ядките са отличен източник на фибри, витамин Е, антиоксиданти и минерали, но по-важното е, че те влияят на множество системи на тялото“, сподели диетологът.
Орехите са особено богати на омега-3 мастни киселини, протеини и полифеноли. Бразилските орехи са един от най-богатите източници на селен, ключово хранително вещество за здравето на щитовидната жлеза.
Бадемите са богати на фибри: 30 грама съдържат около 4 грама, което помага за подобряване на здравето на червата, имунитета и храносмилането.
Също така, както отбелязва публикацията, вече се предлагат ядкови масла, които са по-здравословен заместител на фъстъченото масло. Бадемовото и шамфъстъчното масло съдържат протеини, фибри и здравословни мазнини.
Добави Коментар