Ще се влюбите в тази орехова торта! Едно от най-сочните и вкусни изкушения, които сте опитвали
Тази рецепта ще ви преведе стъпка по стъпка през приготвянето на една невероятно вкусна и сочна орехова торта, която впечатлява с богатия си вкус и различните текстури.
Необходими продукти:
За ореховите блатове:
6 яйца (със стайна температура)
щипка сол
80 г захар
100 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
100 г сурови орехи
За двата вида крем:
4 яйца
100 г захар
8 г ванилова захар (1 пакетче)
100 г царевично нишесте
1 л прясно мляко
200 г краве масло (меко, на стайна температура)
200 г качествен черен или млечен шоколад
100 г сладкарска сметана (добре охладена)
100 г печени орехи (за добавяне в крема)
За карамелизирана украса:
100 г захар
100 г орехи
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Подготовка на блатовете
Подгответе орехите: Запечете леко 100-те грама сурови орехи за блата в сух тиган за 2-3 минути, докато пуснат аромата си. Оставете ги да изстинат. Едната половина (50 г) смелете фино в блендер, а другата половина (50 г от печените орехи за крема) нарежете на по-едри парченца с нож.
Загрейте фурната на 180°C и подгответе форма за торта (около 24-26 см), като я покриете с хартия за печене.
Разбийте яйцата: В голяма купа разбийте яйцата с щипка сол докато станат на пяна. Постепенно, на порции, добавяйте захарта, като разбивате непрекъснато с миксер на висока скорост. Бийте, докато сместа стане гъста, пухкава и удвои обема си (около 5-7 минути).
Добавете сухите съставки: Пресейте брашното с бакпулвера. Добавете ги към яйчената смес и разбъркайте внимателно с шпатула (не с миксер), за да запазите въздушността. Накрая добавете фино смлените орехи и разбъркайте до пълното им обединяване.
Печене: Изсипете сместа в подготвената форма и заравнете. Печете в загрятата фурна за около 30 минути или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.
Охлаждане: Извадете готовия блат и го оставете да се охлади напълно върху решетка, преди да го разрежете.
Стъпка 2: Приготвяне на крема
Основа на крема: В голяма тенджера разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар до побеляване. Добавете нишестето и разбъркайте добре. На тънка струйка налейте прясното мляко, като бъркате енергично, за да не се образуват бучки. Ако все пак има, прецедете сместа.
Готвене: Сложете тенджерата на умерен огън и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти (подобно на пудинг).
Добавете маслото: Дръпнете от котлона и докато кремът е още горещ, добавете мекото краве масло. Бъркайте, докато то се разтопи напълно и се усвои от крема.
Разделяне на крема: Разделете горещия крем на две равни части в две отделни купи.
За шоколадовия крем: Към едната част добавете начупения шоколад. Бъркайте, докато се разтопи и получите гладък, хомогенен крем.
За белия крем: Оставете другата част така.
Охлаждане на кремовете: Покрийте повърхността и на двата крема плътно с прозрачно фолио (фолиото трябва да докосва крема, за да не хваща коричка). Оставете ги да се охладят напълно, първо на стайна температура, а после в хладилник.
Финализиране на кремовете:
Шоколадов крем: Разбийте охладения шоколадов крем с миксер за минута, за да стане по-пухкав. Добавете нарязаните на едро печени орехи и разбъркайте.
Бял крем: Разбийте добре охладената сладкарска сметана до твърди върхове. Разбийте за кратко и охладения бял крем, след което внимателно го смесете с разбитата сметана с помощта на шпатула.
Стъпка 3: Сглобяване на тортата
Разрежете напълно охладения блат хоризонтално на две равни, по-тънки части.
Поставете ринг за торта върху поднос или чиния. Сложете вътре долната половина на блата. По желание може леко да сиропирате с няколко лъжици прясно мляко.
Изсипете целия шоколадов крем върху блата и го заравнете добре.
Поставете отгоре втория блат, притиснете леко и него също сиропирайте с малко мляко.
Разпределете отгоре белия крем и заравнете повърхността.
Оставете тортата в хладилник за поне 3-4 часа (или най-добре за цяла нощ), за да стегне добре и вкусовете да се смесят.
Стъпка 4: Карамелизирани орехи за украса
В сух тиган на умерен огън изсипете захарта и я оставете да се разтопи и да придобие кехлибарен цвят, без да я бъркате.
Когато захарта се карамелизира, добавете орехите и разбъркайте бързо, така че да се покрият изцяло с карамел. Гответе още около минута.
Изсипете горещите карамелизирани орехи върху лист хартия за печене и ги разстелете. Оставете ги да се охладят напълно и да се втвърдят.
След като изстинат, ги начупете или нарежете на парченца с нож.
Финал:
Извадете стегналата торта от хладилника, внимателно отстранете ринга и украсете повърхността с карамелизираните орехи. Вашата сочна орехова торта е готова за поднасяне!
Добър апетит!
Добави Коментар