Най-добрият сладкиш с вишни се прави по тази рецепта
Продукти, които ще ти трябват:
4 яйца
150 грама захар
Само щипка сол
150 мл олио (растително масло)
400 грама брашно
1 пакетче бакпулвер
2 супени лъжици какао на прах
1 супена лъжица прясно мляко (за тестото)
100-150 грама сладко от вишни (колкото ти е кеф!)
Кокосови стърготини за поръсване (сложи си колкото обичаш)
Хайде да забъркаме всичко!
Започваме с бъркането:
В една голяма купа чукваш яйцата, добавяш захарта и щипката сол. Разбиваш ги, докато станат пухкави. Сипваш олиото и пак разбъркваш.
Тестото: Пресяваш си брашното с бакпулвера и го прибавяш към течната смес. Първо бъркай с лъжица, а когато стане много гъсто, хващай смело с ръце! Месиш, докато получиш меко тесто, което не лепне (трябва да е като бебешко дупе).
Разделяне на екипите: Оформяш топката тесто и върху плота правиш дълъг фитил. Разделяш го на две равни части.
Кафявата част: Едната половина слагаш в купа, добавяш какаото и 1 чаена лъжичка мляко. Омесваш хубаво, докато стане напълно кафяво.
Още делене: Сега всяка от двете големи части (бялата и кафявата) ги разделяш отново на две по-малки, равни топки. Общо трябва да имаш 4 топки – 2 бели и 2 кафяви.
Точене и редуване: Вземаш една топка (да речем, кафявата) и я разточваш на тънка кора. Повтаряш същото с останалите три.
Нареждане: Редиш корите една върху друга, като ги редуваш – бяла, кафява, бяла, кафява.
Финално оформяне: Взимаш точилката и разточваш всичките четири кори заедно, докато стане една голяма кора с диаметър около 20-24 см. Взимаш една вилица и набождаш на няколко места.
Печене: Слагаш я във форма за печене, покрита с хартия. Печеш в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или докато клечката, която забодеш, излезе напълно суха.
Последни щрихи: Изваждаш готовия сладкиш и го оставяш да се охлади напълно. Като изстине, махаш формата и хартията, и с нож изрязваш неравните крайчета. Мажеш отгоре обилно със сладко от вишни, заравняваш и поръсваш с кокосови стърготини.