Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Сладкото излиза солено тази есен - до 20 лева за килограм малини

Ключови думи: новини, Флагман, Северозападна България, малини

Скъпи плодове и буркани със сладко: есенният пазар във Врачанско Огромни разлики в цените на плодовете отбелязват тази есен жителите на Северозапада. На пазара и в магазините килограм круши варира между 3 и 5 лева, прасковите стигат до 7 лева, а традиционно скъпите малини и горски боровинки се предлагат за около и над 20 лева килограм.

Една от основните причини за поскъпването е неблагоприятната пролет, когато дръвчетата измръзнаха, а част от реколтата – като дюлите – напълно изчезна от щандовете. Въпреки това домакините не се отказват да приготвят сладка и компоти, дори и с купени плодове. В Мездра, където е един от най-евтините пазари в региона, ябълки, сливи и последните праскови се продават за 2.50 лева килограм. Но хората, свикнали да разчитат на градините си, пак недоволстват.

"Тука излиза по-скъпо, защото слагаш захар, буркани, капачки, а там го вземеш готово“, смята Александър Маринов. Други обаче настояват, че без домашна зимнина не може.

"Десетина буркана малини компот. Виждам цените, но нямаме избор“, казва Пепа Готова. Елма от село Лик също се нарежда на пазара, въпреки високите цени. Семейството ѝ е голям почитател на малиновото сладко и жената не спира да купува плод.

"Чакам по-към обяд, че свалят цените – сутринта са на 20 лева, към обяд ги намалиха“, разказва тя. За малко над два килограма плаща 34 лева. Рецептата ѝ е традиционна – засолява плодовете със захар, изчаква да пуснат сок, след което ги вари или пече във фурната. "Накрая слагам малко лимонтузу, да не се захароса. Всички обичат сладко от малини, от сливи, от смокини – с палачинки, с мекички, винаги върви“, усмихва се Елма. Освен с плодове, стопанката се хвали и със солената зимнина – буркани с есенен чесън и туршии със зелени домати.

"Зимата за ракийката е добре“, казва тя. Ако градината роди ябълки, ги затваря за кекс или прави домашен оцет. Понякога експериментира и с модерни рецепти от интернет, но с усмивка признава, че не винаги завършват успешно. "Правих сладко по фейсбукски, тавата загоря, та едва я измих. Дъртият вика – ти си загори тенджерата“, смее се тя. Въпреки оплакванията от цените, традицията е по-силна от всяка икономическа сметка. Хората във Врачанско продължават да пълнят бурканите – със сладка, компоти и туршии. Защото, както казва Елма, "може да е скъпо, но няма цена“.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Бивш ас на ЦСКА се класира за Световното Назон е на седмото небе от щастие Шок в Тернопол, десетки загинаха Сред жертвите има 3 деца
Рибар улови глиган в язовир Извадил прасето с лодка от водоема и животното било пуснато обратно на свобода Как правилно да съхраняваме летните гуми на колата през зимата Ценни препоръки
Отварят досиетата "Епстийн", тайните на финансиста-педофил ще бъдат огласени Остава Доналд Тръмп да сложи подписа си, за да станат детайлите по скандала обществено достояние Заведение в Дубай предлага най-скъпото кафе в света, цената е шокираща 850 евро за няколко глътки свежест
Корпуционният скандал в Украйна се разраства, министърът на енергетиката напуснала страната Приеха й оставката  Министерството на туризма представя България на водещи чуждестранни пазари Страната ни демонстрира богат туристически потенциал на изложенията в Румъния и Германия
Зеленски и Ердоган дават нов импулс на мирните преговори за Украйна Тръмп подготвял таен план от 28 точки за мир в бившата съветска република Рецидивист блудства с 82-годишна Ужас в Две могили
Служители на държавната администрация на протест заради бюджета Ще излизат пред работните си места поетапно, първите демонстранти ще са от НСИ Словакия ще съди ЕС заради спирането на вноса на руски газ? Премиерът с остра заявка