Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Професионален готвач от Сърбия разкри стъпка по стъпка как да мариноваме зелето, че да издържи до другото лято

Ключови думи: кисело зеле, мариновано зеле, флагман

Опитният белградски готвач Слободан Петрович сподели своите дългогодишни знания и доказани трикове, когато става въпрос за приготвяне на домашно кисело зеле, което може да издържи до летните месеци, без страх, че ще се развали.

Неговите препоръки включват следните стъпки:

1. Най-доброто време за втасване

Според думите му, зелето е най-добре да се сложи в бидони в края на есента или началото на зимата.

Тогава температурата в помещението обикновено е около 20°C, което е идеално за започване на процеса. Когато зелето се прибира, помещението трябва да е по-хладно, между 10 и 15°C, за да се забави ферментацията по естествен път.

2. Съотношението сол към зеле

За добър резултат Петрович съветва да се използва 3 до 3,5% сол спрямо теглото на зелето. Например, за около 100 килограма зеле (колкото има в стандартен бидон от 200 литра) е необходимо да се добавят 3 до 3,5 килограма сол. Той подчертава, че не е необходимо нищо друго освен зеле, сол и вода.

3. Самият процес на мариноване

Зелето първо се оставя да престои един до два дни, за да се отдели излишната вода. След това се почистват външните листа и се издълбава кочанът, а в отвора се сипва сол. Главите се поставят внимателно в бидон, който се затваря и едва на следващия ден се залива с вода с останалото количество сол. Когато зелето започне да отделя сок, течността от клапана на бидона периодично се изпуска и връща обратно, което позволява равномерна ферментация (претака се).

В началото това се прави ежедневно, а по-късно по-рядко. Много е важно зелето да е постоянно покрито с вода. Ако се използва, докато температурата е все още висока, може да се добави гроздов сок, за да се спре ферментацията.

4. Грижа за бидоните

Идеално е бидонът да се съхранява в мазето или в помещение със стабилна температура и без пряка слънчева светлина. Продължителността на процеса зависи от външната температура – ​​при по-студени условия отнема повече време.

5. Избор на бидон

Петрович подчертава, че използва пластмасови бидони, защото според HACCP стандартите дървените и подобни естествени бъчви не се препоръчват в професионалните кухни.

1
Коментара по темата
1.
хм
27.09.2025 15:32:44
У наше село, на зелето слагаме 40гр сол на килограм, а бидона е у мазата.
  Добави Коментар
Една от най-богатите българки празнува рожден ден Цветелина Бориславова е от знаковите ни бизнес дами Италия ще е съперник на България за световната титла по волейбол утре Мачът ще се играе тази неделя от 13:30 българско време
Засякоха съмнителни дронове над най-голямата военна база в Дания Това доведе до затварянето на няколко летища в скандинавската страна Гол турист нападна полицай и опита да открадне мотора му Местните жители били възмутени от инцидента
Гърците впряга бежанците да работят яко , ако искат да живеят в страната им Гърция се нуждае от 200 000 допълнителни работници през следващите пет години, за да поддържа икономически растеж от 2% Веселин Маринов инвестира 1,5 милиона лева във фотоволтаични системи За да осъществи амбициозната идея, Веско Маринов е заложил всичко, което притежава
Емили си тръгна с петима мъже от „Ергенът: Любов в рая“ Танцьорката Лили Естер даде розата си не на мъж, а на коафьорката Хени Сирийски съд издаде заповед за арест на бившия президент Башар Асад Обвиненията са свързани със събитията в Дараа през 2011 г.
Измамници пускат по пързалката млади и образовани хора, вижте как го правят Мошениците се представят за полицаи или служители на Централната банка и убеждават жертвите, че от тяхно име се тегли кредит Борисов: Радев излъчва нервност, злоба и омраза, която не разбирам Аз пускам министрите при него, но те не искат да ходят, каза лидерът на ГЕРБ 
Григор Димитров и Ейса Гонсалес блестят на Седмицата на модата в Милано - СНИМКИ Двойката не пропусна да се наслади на изисканото ревю 80% от младите хора у нас са пробвали поне веднъж забранена субстанция Психологът Даниела Лазарова: Искам да работя с родителите, защото обикновено децата са симптом на семейството