Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как килограм грозде поскъпва 4 пъти от лозето до магазина

Иван Гюров, производител
Ключови думи: Грозде, новини, Флагман, Иван Гюров, магазин, реколта

Родопската яка отчита много добра реколта от грозде тази година, но ниските изкупни цени заради внос от Гърция и Молдова поставят производителите пред труден избор. Иван Гюров, който отглежда над 60 декара десертни сортове грозде в землището на село Брестовица, отбелязва, че качеството и количеството на продукцията са сравнително добри.

"Годината за нашия регион като количество и качество на реколтата е сравнително добра, особено сравнена с предишните две години, които бяха на ръба на катастрофата. За съжаление в региони, където имаше късни студове, реколтата е буквално съсипана, на 100 процента," споделя Гюров.

Въпреки добрата реколта, изкупната цена на гроздето е по-ниска в сравнение с миналата година. Килограм грозде на едро се продава за около 2 лева, докато до крайния потребител в магазина достигна до 8 лева.

Иван Гюров обяснява причините за ниските цени: "В Гърция реколтата е добра и има голям внос. За поредна година ЕС разреши на Молдова безмитен внос и гроздето е в този списък. То влиза в Румъния, а после в България, често на безценица."

Собственици на винарски изби от региона прогнозират, че цените на виното ще се повишат тази година.

"Българинът няма да спре да пие вино, цените съответно да – ще са по-високи, защото всичко се покачва. Това е нормално. Тенденцията в потребителството на вино и алкохолни напитки е във възход," казва Димитър Кючуков, управител на винарска изба.

В същото време много производители обмислят да се откажат от отглеждането на грозде заради високите разходи и ниските изкупни цени, което поставя под въпрос бъдещето на част от местното лозарство.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Все още не е късно да направите боцкани печени пиперки за зимата Тази проста, но много вкусна рецепта не изисква готвене, а резултатът е вкусна зимна салата с  чушки, която остава свежа и вкусна в продължение на месеци Правя домашна лютеница само по тази мързелива рецепта - без пържене и варене, готова за 5 минути! На вкус е по-добра от оригиналната
Този сексимвол обяви шокираща новина Несретник в любовта е Актриса от „Дяволското гърло“ стана водеща по БНТ Павела Апостолова-Сеганов е новата водеща на спортните новини на обществената телевизия
НОИ с важно предупреждение за хартиените трудови книжки, в никакъв случай не... Данните за трудовото правоотношение занапред ще се въвеждат и съхраняват само в електронен вид Три куршума за строител и съпругата му, измамил десетки с жилища Една история от архива...
Само 1 дафинов лист във водата и вече не е нужно да се занимавам със следи или засъхнали капки по пода Не са ви необходими вредни и скъпи химикали Никога не сте яли по-вкусни пържоли, правят се на тиган и стават неустоимо крехки! След като приготвите свинско месо по този изключителен начин, никога повече няма да искате нищо друго
Утре ни удря ужасна магнитна буря Бурята ще бъде с интензитет на Kp индекса 4.7 Откакто сложих монети в сол, в дома ми се случи нещо невероятно Бабите казват „колко зрънца сол – толкова пари в къщата“
Хвърлих всички козметики и вече не купувам химия от магазина, правя си домашен крем с 3 лъжици ориз Нанасям три пъти в седмицата и бръчките изчезнаха Самоуби се д-р Емилова - истина или лъжа Въпросното видео обиколи социалните мрежи като пожар, оказа се фейк