Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Смокините - сладкият плод с изненадващи ползи за здравето

Ключови думи: смокини, здраве, ползи, плод, лято

Богати на витамини, минерали и фибри, смокините присъстват в традиционната българска кухня от векове, но напоследък отново набират популярност като част от балансираното хранене. 

Естествен източник на фибри

Смокините – особено сушените – са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри. Те подпомагат храносмилането, облекчават запека и допринасят за усещане за ситост, което ги прави подходяща храна и при диети за отслабване. 

Богати на антиоксиданти

Смокините съдържат мощни антиоксиданти, включително полифеноли, които се борят със свободните радикали в организма. Това подпомага забавянето на стареенето и намалява риска от хронични заболявания като сърдечни проблеми и някои видове рак.

Подпомагат сърдечно-съдовото здраве

Благодарение на съдържанието на калий, смокините спомагат за регулиране на кръвното налягане. Освен това, високото съдържание на фибри помага за намаляване на лошия холестерол (LDL), което прави смокините добър съюзник на сърцето.

Ползи за костите

Смокините са добър източник на калций, магнезий и фосфор – ключови минерали за здравето на костите. Те могат да бъдат полезна част от хранителния режим при профилактика на остеопороза, особено при по-възрастни хора.

Подсилват имунната система

Витамините A, C и група B в смокините подкрепят имунната система и общото състояние на организма. Те също така имат леко противовъзпалително действие, което ги прави подходящи за поддържане на добър тонус през преходните сезони.

Има ли противопоказания?

Въпреки многото ползи, смокините трябва да се консумират умерено – особено сушените, които съдържат високи количества захар. Хора с диабет или проблеми с кръвната захар трябва да се консултират с лекар преди редовна консумация.

Също така, прекомерният прием може да доведе до храносмилателен дискомфорт.

Как да ги консумираме?

Смокините могат да се хапват пресни, сушени, като част от салати, десерти или дори основни ястия. Те се съчетават добре със сирена, ядки и мед – комбинации, популярни в средиземноморската кухня.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Сряда носи усещане за юлска жега - температурите гонят 34 градуса В края на седмицата времето се обръща и ни чакат дъждове Полша свали руски дронове, нарушили въздушното ѝ пространство Четири летища бяха затворени
Десетки контейнери паднаха от кораб в пристанището на Лонг Бийч Инцидентът е станал с кораба „Мисисипи“, пристигнал от Китай Дете загина, затиснато от самоделно направено АТВ Инцидентът е от дряновското село Пейна
Иван Иванов разкри каква е тайната успеха Той затвърди позицията на №1 в световната ранглиста Какви жени подлудяват мъжете: Вярно ли е, че всеки има нужда от домакиня? Един от онлайн потребителите сподели, че би искал да има съпруга-кариерист
4 фрази, които ще убият връзката ви Разберете какво не бива да казвате на партньора си Какво обичат да похапват зодиите Стрелецът например обича и залага само на месо
Бързи, лесни и вкусни свински пържоли по рецептата на Иван Звездев Ето я рецептата Бургазлии празнуваха Деня на победата над монархо-фашизма пред Пантеона Честването беше организирано от Общински съвет на БСП
Дуейн Джонсън - Скалата обясни защо е решил да отслабне Нова роля кара Скалата да свали доста килограми В борбата с лечение на рак - създадоха детайлна карта на костния мозък Австралийски учени са изготвили първата подробна молекулярна карта на човешкия костен мозък, разкривайки сложността на рака на кръвта