Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Бита пита от стария тефтер на баба е истинско вълшебство и с най-големите конци

Ключови думи: бита пита, флагман, рецепта

Ето една класическа рецепта, с която гарантирано ще блеснете с умения пред близки и познати!

Може би вече я имате записана някъде, но още не сте се осмелили да я опитате? Е, днес ще ви дадем рецептата за една от „вечните“ класики от мамините и бабини тефтери.  Бита  пита – пухкав домашен  хляб, който често се приготвя за празници и семейни събирания:

Запишете си продуктите и вижте подробната процедура по приготвянето й:

Бита пита

Необходими продукти:

1 кг  брашно (пресято)
2 яйца (1 за тестото и 1 за намазване)
250 мл прясно мляко (затоплено)
150 мл вода (затоплена)
1 кубче прясна мая (или 2 пакетчета суха)
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
100 мл олио (или разтопено масло)
50 г масло (за намазване на корите при оформяне)
Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото мляко и вода със захарта и 2–3 с.л. брашно. Оставя се да шупне (около 10 мин).

В голяма купа се пресява брашното, добавят се солта, яйцето, олиото и втасалата мая. Замесва се меко, еластично тесто.

Докато месите, удряйте тестото силно в плота, за да вкарате възможно повече въздух в него (буквално го „бийте“). Ударете го поне 50-тина пъти. Ако пък не ви стигат силите, може просто да го сгъвате и разтягате, като от време на време го мачкате с юмруци.

Тестото се оставя да втаса, покрито с кърпа, докато удвои обема си (около 1 час).

Втасалото тесто се разделя на топки. Всяка се разточва на кора, намазва се с масло и се навива на руло.

Рулата се нарязват на резени с дебелина около 3-4 см и подреждат в намаслена тава по избраната форма.

Оставя се още веднъж да втаса в тавата (20–30 мин).

Намазва се с разбитото яйце, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна на 180–190°C за около 40–45 минути, до златисто.

Резултатът е мека, ароматна и пухкава пита, която се къса на конци.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Никой не и дава възрастта Камелия в момента е на 54, но изглежда 20 години по-млада Ще изплащат пенсиите по-рано Обезщетенията за безработица ще се получат на 15 декември
ОУ „Г.С.Раковски“ - Оризаре отбелязва Световния ден за борба със СПИН Училищна инициатива в подкрепа на толерантността и здравната информираност Стартира вторият етап на проекта MIRACle – наука и бизнес в синхрон за иновации, в който участва БДУ Водещ партньор и координатор на проекта е Институтът по механика при БАН
Вълшебен декември ни очаква в Община Несебър Пълната празнична програма може да намерите тук АПИ с важно предупреждение за всички шофьори Увеличават се предпоставките за заледяване и хлъзгавост особено рано сутрин, когато и температурите са по-ниски
Задържаният за катастрофата с три жертви край Пловдив - с десетки нарушения на пътя 7-годишното момиченце, което единствено оцеля след катастрофата, вече е в стабилно състояние Скандал в парламента: Асен Василев заплашва Борисов пред десетки свидетели  Причина за скандала бяха думите на лидера на ГЕРБ, че протестът в сряда е бил организиран от АИКБ
Засекли са шофьор с рекордните 248 км/ч с тол камери Започва връчването на глоби за нарушителите на средната скорост Мутиращ птичи грип е възможно да предизвика тежка пандемия От 2003 г. насам са регистрирани близо 1000 случая на H5 инфекции
Взеха лъскавия „Мерцедес“ на Светлана Гущерова Сега бившата плеймейтка пътува до София със скромна "Тесла" Нетипичен контрабанден трафик заловиха  на Капитан Андреево Спасени са  100  леопардови гекона и над 240 тарантули на терариум