Бита пита от стария тефтер на баба е истинско вълшебство и с най-големите конци
Ето една класическа рецепта, с която гарантирано ще блеснете с умения пред близки и познати!
Може би вече я имате записана някъде, но още не сте се осмелили да я опитате? Е, днес ще ви дадем рецептата за една от „вечните“ класики от мамините и бабини тефтери. Бита пита – пухкав домашен хляб, който често се приготвя за празници и семейни събирания:
Запишете си продуктите и вижте подробната процедура по приготвянето й:
Бита пита
Необходими продукти:
1 кг брашно (пресято)
2 яйца (1 за тестото и 1 за намазване)
250 мл прясно мляко (затоплено)
150 мл вода (затоплена)
1 кубче прясна мая (или 2 пакетчета суха)
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
100 мл олио (или разтопено масло)
50 г масло (за намазване на корите при оформяне)
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлото мляко и вода със захарта и 2–3 с.л. брашно. Оставя се да шупне (около 10 мин).
В голяма купа се пресява брашното, добавят се солта, яйцето, олиото и втасалата мая. Замесва се меко, еластично тесто.
Докато месите, удряйте тестото силно в плота, за да вкарате възможно повече въздух в него (буквално го „бийте“). Ударете го поне 50-тина пъти. Ако пък не ви стигат силите, може просто да го сгъвате и разтягате, като от време на време го мачкате с юмруци.
Тестото се оставя да втаса, покрито с кърпа, докато удвои обема си (около 1 час).
Втасалото тесто се разделя на топки. Всяка се разточва на кора, намазва се с масло и се навива на руло.
Рулата се нарязват на резени с дебелина около 3-4 см и подреждат в намаслена тава по избраната форма.
Оставя се още веднъж да втаса в тавата (20–30 мин).
Намазва се с разбитото яйце, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна на 180–190°C за около 40–45 минути, до златисто.
Резултатът е мека, ароматна и пухкава пита, която се къса на конци.
Добави Коментар