Пълнени чушки, които ще засенчат дори пицата
Пълнените чушки са едно от най-обичаните ястия в българската кухня. Те съчетават свежестта и фината сладост на чушките с богатия вкус на плънката, която може да се приготви по най-различни начини – с месо, зеленчуци, ориз или зърнени храни. Благодарение на формата си чушките се превръщат в естествен съд за пълнеж, което ги прави идеални за експерименти и адаптация към различни вкусове.
Исторически, през XIX век сладките чушки започват масово да навлизат в европейската кухня, измествайки патладжаните и тиквичките като най-често използвани зеленчуци за плънка. С времето те се превръщат в основа на редица традиционни рецепти, включително и българската класика – пълнените чушки.
Ето една изпитана и вкусна рецепта за пълнени чушки с пилешка кайма, ечемик и сирене:
Необходими продукти:
5 сладки чушки
2 глави лук
1 морков
400 г пилешка кайма
150 г ечемик
100 г кашкавал или сирене
1 с.л. олио
1 ч.л. копър
1 ч.л. магданоз
1 ч.л. сух чесън
2 яйца
½ ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Измийте и сварете ечемика до готовност, след което оставете да се охлади.
Настържете лука и моркова на ситно ренде и ги смесете с каймата.
Почистете чушките от семките и ги разрежете на половинки.
Намажете ги отвътре и отвън с малко олио.
Смесете сварения ечемик с каймата и зеленчуците, овкусете със сол и сух чесън.
Напълнете чушките с плънката и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.
Печете в загрята фурна на 190°C до полуготовност.
Разбийте яйцата и ги смесете със настъргания кашкавал. Сложете от тази смес върху всяка чушка като „шапка“.
Върнете чушките във фурната и допечете до златиста коричка.
Поръсете с нарязан копър и магданоз преди сервиране.
Резултатът е ароматно и сочно ястие, което може да бъде поднесено както за обяд, така и за вечеря. Пълнените чушки с ечемик и пилешка кайма са вкусна алтернатива на класическите рецепти и със сигурност ще впечатлят семейството и гостите ви.
Добави Коментар