Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Пълнени чушки, които ще засенчат дори пицата

Ключови думи: пълнени чушки, рецепта, вечеря

Пълнените чушки са едно от най-обичаните ястия в българската кухня. Те съчетават свежестта и фината сладост на чушките с богатия вкус на плънката, която може да се приготви по най-различни начини – с месо, зеленчуци, ориз или зърнени храни. Благодарение на формата си чушките се превръщат в естествен съд за пълнеж, което ги прави идеални за експерименти и адаптация към различни вкусове.

Исторически, през XIX век сладките чушки започват масово да навлизат в европейската кухня, измествайки патладжаните и тиквичките като най-често използвани зеленчуци за плънка. С времето те се превръщат в основа на редица традиционни рецепти, включително и българската класика – пълнените чушки.

Ето една изпитана и вкусна рецепта за пълнени чушки с пилешка кайма, ечемик и сирене:

Необходими продукти:

5 сладки чушки

2 глави лук

1 морков

400 г пилешка кайма

150 г ечемик

100 г кашкавал или сирене

1 с.л. олио

1 ч.л. копър

1 ч.л. магданоз

1 ч.л. сух чесън

2 яйца

½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Измийте и сварете ечемика до готовност, след което оставете да се охлади.

Настържете лука и моркова на ситно ренде и ги смесете с каймата.

Почистете чушките от семките и ги разрежете на половинки.

Намажете ги отвътре и отвън с малко олио.

Смесете сварения ечемик с каймата и зеленчуците, овкусете със сол и сух чесън.

Напълнете чушките с плънката и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.

Печете в загрята фурна на 190°C до полуготовност.

Разбийте яйцата и ги смесете със настъргания кашкавал. Сложете от тази смес върху всяка чушка като „шапка“.

Върнете чушките във фурната и допечете до златиста коричка.

Поръсете с нарязан копър и магданоз преди сервиране.

Резултатът е ароматно и сочно ястие, което може да бъде поднесено както за обяд, така и за вечеря. Пълнените чушки с ечемик и пилешка кайма са вкусна алтернатива на класическите рецепти и със сигурност ще впечатлят семейството и гостите ви.

1
Коментара по темата
1.
Тъпотии на килограм
26.08.2025 17:43:58
Пълнени чушки засенчвали пицата? Хахахаха и какво общо имат! Все едно супа топчета засенчва пържола?
  Добави Коментар
Пуснаха под домашен арест Никола Барбутов Софийският градски съд промени мярката Затварят родилно отделение В Севлиево
Жечо Станков: Няма недостиг на горива в България Министърът с важен коментар Голям скандал: "Най-силната жена" в света се оказа мъж Подгласничката се разсърди
Колко масло трябва да има в двигателя? Правилното количество е решаващо за работата на мотора Защо мъжете умират по-рано от жените? Разкриха, че всичко е свързано с един житейски ритуал Вижте какво показват даннните от проучване
Двойка от „Един за друг“ чака първата си рожба Певицата Залия разтопи мрежата с бременност, обявена чрез сладка фотосесия с любимия си Деян Готвя свинското само на шиш с картофи и меден сос - уникална вкусотия Това ястие е пълно с прекрасни вкусове и отличителни аромати, които ще ви очароват от първата хапка
Съд в Турция осъди журналист на 4 години затвор за „заплаха“ срещу Ердоган Той беше арестуван през юни, след като обсъди анкета, според която 70% от хората се противопоставят на Ердоган да стане президент до живот 6-те неща, които технологиите ни отнеха завинаги Ако се огледате, ще забележите, че по-голямата част от хората – вероятно над 80% – са погълнати от своите мобилни устройства
Тол системата остава под контрола на „Капш“ до 2030 г. - АПИ призна зависимостта си Агенцията откри поръчка за 127.5 млн. лв. без ДДС чрез договаряне без конкуренция, оправдавайки се с техническа невъзможност и липса на държавен капацитет Ученици от Механото в Бургас дариха „сърце за капачки“ на ДГ „Раковина“ Младежите от ПГМЕЕ изработиха металното съоръжение и споделиха за важното значение на рециклирането