Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Пълнени чушки, които ще засенчат дори пицата

Ключови думи: пълнени чушки, рецепта, вечеря

Пълнените чушки са едно от най-обичаните ястия в българската кухня. Те съчетават свежестта и фината сладост на чушките с богатия вкус на плънката, която може да се приготви по най-различни начини – с месо, зеленчуци, ориз или зърнени храни. Благодарение на формата си чушките се превръщат в естествен съд за пълнеж, което ги прави идеални за експерименти и адаптация към различни вкусове.

Исторически, през XIX век сладките чушки започват масово да навлизат в европейската кухня, измествайки патладжаните и тиквичките като най-често използвани зеленчуци за плънка. С времето те се превръщат в основа на редица традиционни рецепти, включително и българската класика – пълнените чушки.

Ето една изпитана и вкусна рецепта за пълнени чушки с пилешка кайма, ечемик и сирене:

Необходими продукти:

5 сладки чушки

2 глави лук

1 морков

400 г пилешка кайма

150 г ечемик

100 г кашкавал или сирене

1 с.л. олио

1 ч.л. копър

1 ч.л. магданоз

1 ч.л. сух чесън

2 яйца

½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Измийте и сварете ечемика до готовност, след което оставете да се охлади.

Настържете лука и моркова на ситно ренде и ги смесете с каймата.

Почистете чушките от семките и ги разрежете на половинки.

Намажете ги отвътре и отвън с малко олио.

Смесете сварения ечемик с каймата и зеленчуците, овкусете със сол и сух чесън.

Напълнете чушките с плънката и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.

Печете в загрята фурна на 190°C до полуготовност.

Разбийте яйцата и ги смесете със настъргания кашкавал. Сложете от тази смес върху всяка чушка като „шапка“.

Върнете чушките във фурната и допечете до златиста коричка.

Поръсете с нарязан копър и магданоз преди сервиране.

Резултатът е ароматно и сочно ястие, което може да бъде поднесено както за обяд, така и за вечеря. Пълнените чушки с ечемик и пилешка кайма са вкусна алтернатива на класическите рецепти и със сигурност ще впечатлят семейството и гостите ви.

1
Коментара по темата
1.
Тъпотии на килограм
26.08.2025 17:43:58
Пълнени чушки засенчвали пицата? Хахахаха и какво общо имат! Все едно супа топчета засенчва пържола?
  Добави Коментар
Как братчета избягаха от детска градина, още по-сериозен ли е проблемът? Децата на 4 и 6 години са открити невредими, твърди се, че и преди са бягали от родителите си Откриха 78-годишната жена, изчезнала в София Тя е дехидратирана, но цялостно добре
Гонят неканен гост по новия участък на АМ "Хемус" Теле реши да "тества" пътя Човек бере душа след голям пожар в Германия, има много ранени Голям брой пожарникари се бориха с огъня
56-годишен мъж застреля двама полицаи и избяга на други осем Екшън в Австралия "Българинът не иска да погледне по-далеч от пъпа си" Смята Иво Сиромахов
Любимецът на публиката Алкарас стана жертва на фризьорска грешка Карлитос разказа с усмивка за новата си прическа Заблуден боен дрон експлодира в Естония Не се съобщава за пострадали
Щерката на Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс се показа по бански Младата дама събра много суперлативи за излъчването си Блъснатото от АТВ дете е на спонтанно дишане, но лекарите не дават надежди  Правим всичко възможно за детето, уверява детският реаниматор д-р Христо Пседарски и споделя, че е имал много такива пациенти
Леопард влезе в нова къща и уби фермер Вратите на жилището още не са били монтирани България с голяма спортна победа Отстранихме Бразилия от битката за медали на Мондиал