Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да разпознаем фалшивото сирене

Ключови думи: сирене, фалшиво сирене, флагман

През последните години българските потребители все по-често попадат на продукти, които се продават като „сирене“, но нямат много общо с традиционния млечен продукт. Причината е в опитите на някои производители да намалят себестойността на продукта, заменяйки млякото с растителни мазнини, нишесте и добавки. Това създава не само риск за здравето, но и заблуждава купувачите, които плащат за нещо, което не е истинско сирене.

Данните на Министерството на земеделието и храните посочват, че почти 6000 тона фалшиво сирене сме изяли в рамките на половин година. 

Най-големи количества мандрите са произвели през март – 1095 тона и юни – 1049 тона. Все пак производството на имитиращи продукти намалява, като за половината на миналата година са продадени 6391 тона имитиращо сирене.

Какво казва законът?

По българския държавен стандарт (БДС) „сиренето“ е млечен продукт, произведен изцяло от мляко и закваска, със съдържание на мазнини и протеини, характерно за съответния вид (краве, овче, козе или биволско). Всички други продукти с растителни мазнини трябва да бъдат обозначени ясно като „имитиращ продукт“ или „продукт с растителни мазнини“.

На какво да обърнем внимание при покупка?

Експертите съветват потребителите да внимават за следните признаци:

Етикетът – истинското сирене трябва да съдържа само мляко, закваска, мая и сол. Ако има упоменати „растителни мазнини“, „палмово масло“, „нишесте“ или „емулатори“, продуктът не е сирене, а имитация.

Цената – традиционното сирене има себестойност. Ако видите оферта за „бяло саламурено сирене“ на цена значително под 10 лв./кг, почти сигурно става дума за имитиращ продукт.

Вид и консистенция – истинското сирене е плътно, може да се троши, но не се рони като тебешир и не е гумено. При нарязване трябва да има лека влажност от саламурата, но не и мазен филм по ножа.

Вкусът – натуралното сирене има леко кисел вкус заради закваската. Ако вкусът е прекалено неутрален, мазен или изкуствено солен, това е сигнал за имитация.

Топенето – при печене или нагряване сиренето трябва да се топи и да покафенява. Имитиращите продукти често се разтичат на мазни петна или изобщо не се топят.

Здравословни рискове

Диетолози предупреждават, че системната консумация на имитиращи продукти с растителни мазнини, особено с палмово масло и хидрогенирани мазнини, може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Освен това потребителят остава с усещането, че приема млечни протеини и калций, а в действителност организмът му не получава тези ценни хранителни вещества.

Как да се предпазим?

Четете внимателно етикетите.

Избирайте марки, които ясно обявяват, че са по БДС.

Проверявайте сертификати и обозначения.

Купувайте от магазини с добра репутация, а не от съмнителни обекти.

Истинското сирене е част от българската трапеза и традиция. Но за да сме сигурни какво слагаме на масата си, трябва да бъдем внимателни потребители. Етикетът, вкусът, цената и консистенцията могат да ни подскажат дали пред нас стои автентичен млечен продукт или поредната имитация.

7
Коментара по темата
7.
До 4
26.08.2025 22:31:01
Много Ви благодаря!
6.
Крайно време е
26.08.2025 12:24:37
да има по един млекозавод е област и да произвеждат с постоянни качества като масленост, белтъци,въглехидрати и сол,без калциев хлорид/това е турска технология/ и създава шипове,поврежда очи и бъбреци.Само сирене с марка Олимпус няма калциев хлорид,другите сирена да се поливат с оцет, олио и червен пипер.Може да стоят в солена вода и да покажат реалния си вкус.
5.
онзи същия
26.08.2025 12:14:22
сирИнИ се пише! еее, кой ви ги дава тези дипломи!
4.
До 1
26.08.2025 11:39:00
Зад Краснодар магазина на Сименс.Краве сирене от пълномаслено мляко.Уникално.
Домлян и Елена също не са зле.Мандра Сигмен изнася за Америка.
Успех градски!
3.
Иван
26.08.2025 11:31:25
Ха те точно в магазините с "добра" репутация продават фалшивото сирене. От "съмнителен" обект е по вероятно да си купиш истинско сирене.
2.
ядосани граждани
26.08.2025 11:05:10
Еееее,как ще разберем ,когато го поръчваме от витрината и пише само името на сиренето и цената..Крайно време е да помислите за народа и публично да пишете имената на фалшивите произведители и сирена!!!!!!
1.
А
26.08.2025 10:37:07
Моля, споделете мнения за качествени сирена, които могат да се закупят в Бургас.
  Добави Коментар
Главен прокурор подаде оставка Алваро Гарсия Ортис се оттегля Тежък разговор между Винисиус и боса на Реал Играчът не се разбира с треньора Алонсо
Баща и син, обвиняеми за трафик на жени, остават в ареста Съдебен трилър Реал Мадрид се извини за огромен гаф "Белите" обявиха по грешка играч за починал
Почина член на легендарната група АББА Този свят напусна Клинг Млади лекари отново на протест "Няма да ни излъжете", зоват те
Преизбраха Петър Кънев за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество Драгомир Стойнев откри 66-ата Генерална асамблея на ПАЧИС в София Граждански арест в голям роден град Апашът открадна кола
Китай с позиция относно войната, Си говори с Тръмп Пекин иска мир 42-годишен удари полицаи Шокиращ случай в русенска механа
19-годишна българка опита да се самоубие В Пловдив Бербатов предизвиква възхищение в Леверкузен Немците още помнят изявите му с екипа на "аспирините". Байер стигна до финал в Шампионска лига с Димитър