Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Миналата година за първи път пробвах лютеница на фурна по тази рецепта, цяла зима си облизахме пръстите

Ключови думи: лютеница на фурна, рецепта за лютеница

Лютеницата е любимата зимнина на българина – всъщност никой не чака зимата да я яде, а лятото е златното време за приготвяне на домашна лютеница.

По традиция се приготвя от  червени чушки със или без добавка на патладжан и морков, а някои приготвят и бяла лютеница от зелени  чушки, която в други балкански страни е наричана „малиджано“.

Процесът на приготвяне отнема близо два дни, като първият ден чушките се пекат и обелват, а вторият се смилат и пържат обелените чушки (патладжани и моркови). Тази година обаче един нов начин за приготвяне на лютеница измести всички останали със своята бързина и икономичност.

И така, рецептата, която ще прочетете по-долу, е една от най-търсените рецепти на Балканите в момента, а когато прочетете процедурата, ще разберете защо е така. Тази лютеница на фурна е много вкусна и се приготвя лесно и простичко, без да губите време за печене и белене на зеленчуци и без да изразходвате излишно количество ток.

Домашна лютеница на фурна

Продукти: 

600 гр. червени месести чушки
2 скилидки чесън (може и повече на вкус)
морска сол на вкус
малко зехтин и черен пипер на вкус
Приготвяне: 

Чушките се измиват добре под течаща студена вода, изцеждат се от излишната вода и се избърсват с кухненска кърпа. След това ги нарежете на кубчета, по-едри или по-малки по желание, като е важно да премахнете дръжките и семките.

След това ги посолете и ги залейте с олио или още по-добре със зехтин като за салата, след което ги оставете да се мариноват за около три часа. През това време те ще омекнат частично. След това се разпределят равномерно в голямата тава на фурната.

Печете ги в загрята фурна на 100 градуса, като веднага щом ги сложите намалете температурата на 50 градуса и ги оставете да съхнат още 4 часа на леко отворена вратичка (поставете дръжката на дървена лъжица между вратичката и фурната), така че излишната пара да излезе.

След това, ако желаете, отстранете част от ципите, които са започнали да се отделят сами и смелете или пасирайте лютеницата (както ви е по-лесно). Подправете с черен пипер на вкус, смлян чесън и малко люта чушка за тези, които обичат пикантния вкус. Накрая добавете още малко олио и с това „коригирайте“ плътността на лютеницата.

2
Коментара по темата
2.
Амиии....
23.08.2025 21:10:55
Свкърватаааа,ако беше мама....щеше и на мастер шеф Манчев да я препоръчваш....
1.
Megata
23.08.2025 19:43:05
Това лютеница на фурна, ядеш и ревеш - плюеш. Свекърва ми се беше объркала да направи преди две-три години, отворих я, и така я изхвърлих...........
  Добави Коментар
Тези признаци показват, че един мъж иска да прекара живота си с вас Партньор, който истински те обича, няма да пренебрегне собствените си нужди, а ще постави твоите високо в списъка си с приоритети Хората от тези зодии са най-конфликтните За тях страстта и несигурността често са преплетени, създавайки връзки, изпълнени с възходи и падения
Внимание! Ако получите това съобщение за онлайн банкиране във връзка с еврото, незабавно... ГДБОП алармира за нова измама Джокович: Сърбия е на ръба на гражданска война Според него напрежението в страната ескалира
През лятото я правя с пресни, през зимата – със замразени плодове: Пухкава ягодова пита с кисело мляко Нежна, с наситен ягодов аромат и много, много пухкава и вкусна Мъже, плачете! Най-красивата актриса се омъжва Последните новини за евентуален брак на звездата от сериала „Шербет от боровинки“ предизвикаха истински фурор сред нейните фенове
Ако имате картоф, малко кашкавал и брашно, непременно направете тези мекици С неустоима плънка Затварят основен път към Гърция за около месец Предупредителна табела за наложените временни ограничения е поставена на пътя, изписана на гръцки и на български език
Зеленски е готов да обсъди въпроса за териториите само с Путин Путин обаче иска Украйна да предаде целия Донбас на Руската федерация Всяка неделя правя за закуска тези лесни сиренки с бутер тесто Сиренките с бутер тесто се приготвят лесно, а резултатът е впечатляващ – златисти, пухкави и неустоимо вкусни
Миналата година за първи път пробвах лютеница на фурна по тази рецепта, цяла зима си облизахме пръстите Рецептата е проста и не изисква никакви усилия Култови участнички се завръщат в Ергенът По интригантки и по-провокативни отвсякога